Anemoon

Harten veroveren met de anemoon

Een zwart hart klinkt misschien wat deprimerend, maar dat gaat niet op voor het middelpunt van de anemoon. De vrolijke (winter)bloem zorgt voor lang plezier in een zonnige atmosfeer.

Kleuren en vormen

Anemonen hebben grote bloemen en lijken met hun zwarte hartjes en stevige stengels op papavers. Je kunt anemonen krijgen in het wit, roze, rood tot violet en blauw. Er bestaan ongeveer 120 soorten, sommige hebben een enkele rij met bloemblaadjes, anderen hebben er meer.

Symboliek

De anemoon is niet zuinig als het om symboliek gaat, wist je dat? De bloem staat voor ‘ik wil graag bij je zijn’, verwachting, zorgzaamheid en eerlijkheid.


Herkomst

In Zuid-Europa en Azië stond de wieg van de anemoon. Over de naam van de anemoon bestaan meerdere verhalen. De geslachtsnaam Anemone is afgeleid van het Griekse woord ‘anemos’, wat wind betekent. Het zaad is namelijk pluizig en wordt door de wind verspreid.

Een andere theorie gaat ook terug op de antieke oudheid. Anemona was een nimf aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage werd Floras Zephyr, de god van de wind, verliefd op Anemona waarop de jaloerse godin haar in een bloem veranderde.

Volgens andere bronnen zou de naam Anemone teruggaan op de Griekse en Latijnse verbastering van de Semitische naam van Adonis, uit wiens bloed de anemoonsoort in het Midden-Oosten zou zijn ontsproten. Wat vind jij het mooiste verhaal?