Tuberoos

Koningin van de nacht

Hoewel het woord roos in de naam zit, heeft deze bloem niets met rozen te maken. Ze is verre familie van de hyacint. De tuberoos is een lieve, witte bloemenexplosie op een steel. Zo lieflijk zelfs dat ze vaak in bruidsboeketten wordt gebruikt. ’s Nachts laat ze flink van zich horen, nou ja, ruiken. De trossen bloemen met vele klokjes geuren in de kleine uurtjes theatraal. Bloemig, jasmijnachtig en honingachtig. De geur heeft zelfs iets dierlijks. De tuberoos is dan ook in vele exclusieve parfummetjes te vinden. 

Tuberoos | Mooiwatbloemendoen

KLEUREN EN VORMEN

De verzameling kleine witte bloemetjes van de tuberoos straalt op een lange slanke steel. Soms wel op 90 centimeter hoogte. En ze blijft stralen, want de bloemetjes gaan lang mee. Helaas is er geen roze of gele variant. Je kunt alleen voor wit kiezen, maar dat wordt ruim gecompenseerd door de kleurrijke geur. Eigenlijk hebben ze wel iets weg van lelies…

SYMBOLIEK

De tuberoos staat symbool voor nieuwe creaties én gevaarlijk genoegen. Laten we voor het eerste kiezen! Wit staat voor reinheid, rust en onschuld. Het beschermt de drager tegen boze geesten, dus zet je boeket niet in een vaas, maar draag de bloemen altijd bij je.

HERKOMST

Deze geurexplosie komt van oorsprong uit Mexico en veroverde vervolgens Marokko, Egypte en China. In de zeventiende eeuw is de tuberoos vanuit India geëxporteerd naar Europa. Ze werd direct een favoriet ingrediënt voor verschillende parfums. De bloem was ook zeer geliefd bij het Franse hof. Madame de La Vallière, een minnares van Lodewijk XIV, droeg de tuberoos in corsages en in haar haar.