Tuberoos

Koningin van de nacht

Hoewel het woord roos in de naam zit, heeft deze bloem niets met rozen te maken. Ze is verre familie van de hyacint. De tuberoos is een lieve, bloemenexplosie op een steel. Zo lieflijk zelfs dat ze vaak in bruidsboeketten wordt gebruikt. ’s Nachts laat ze flink van zich horen, nou ja, ruiken. De trossen bloemen met vele klokjes geuren in de kleine uurtjes theatraal. Bloemig, jasmijnachtig en honingachtig. De geur heeft zelfs iets dierlijks. De tuberoos is dan ook in vele exclusieve parfummetjes te vinden. 

KLEUREN EN VORMEN

De verzameling kleine bloemetjes van de tuberoos stralen op een lange slanke steel. Soms wel op 90 centimeter hoogte. En ze blijft stralen, want de witte, roze of paarse bloemetjes gaan lang mee. En dan die heerlijke geur... Eigenlijk heeft deze bloem wel iets weg van de lelie! 

HERKOMST

Deze geurexplosie komt van oorsprong uit Mexico en veroverde vervolgens Marokko, Egypte en China. In de zeventiende eeuw is de tuberoos vanuit India geëxporteerd naar Europa. Ze werd direct een favoriet ingrediënt voor verschillende exclusieve parfums. De bloem was ook zeer geliefd bij het Franse hof. Madame de La Vallière, een minnares van Lodewijk XIV, droeg de tuberoos in corsages en in haar haar.

SYMBOLIEK

Vroeger stond de tuberoos symbool voor ‘trots van de rijken’. Tegenwoordig symboliseert deze bloem nieuwe creaties en gevaarlijk genoegen. Laten we voor het eerste gaan!