Hortensia

Hou het echte zomergevoel vast met de hortensia

Op zoek naar een natuurlijke sfeermaker in huis? Met haar robuuste bloem die een doorsnee kan hebben van wel 25 centimeter, is de hortensia een uitstekende keuze. Je geniet van een stukje vakantie in een vaas. De grote blaadjesbollen kom je trouwens ook weleens tegen onder hun chique naam: Hydrangea. 

Hortensia Bloemenagenda Mooiwatbloemendoen

Kleuren en vormen

In de eerste helft van het jaar zie je de rode, roze, paarse, witte, groene en blauwe hortensia’s. En ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren. In de tweede helft van het jaar zijn er de zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groene/rode/bruine tint en laten zich goed drogen. Qua vorm is er ook een hoop te beleven. Kies voor enkel- of dubbelbloemige soorten, bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of met een pluimachtige vorm.

Symboliek

De hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede. Perfect dus om te gebruiken in een bloemwerk bij bruiloften, rouwgelegenheden of verjaardagen.

Herkomst

De hortensia die jij in de bloemenwinkel aantreft, heeft Aziatische en Zuid-Amerikaanse roots. De sfeermaker kwam met de eerste VOC-schepen naar Europa. 

Leuk weetje: haar chique naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik. Oké, het is even zoeken.

 

Boeketinspiratie met hortensia’s

Maak het lief, enthousiast en romantisch! Maak een nonchalant boeket waarvan het lijkt of je het even tussendoor geplukt hebt, maar wat ondertussen fantastisch gestyled in je interieur past.

Combineer deze bijzondere blaadjesbol met de sneeuwbes, Bupleurum, Calla en Crocosmia-bes. Dit geeft een bijzonder en onverwacht mooi effect.