Margriet

Het letterlijke zonnetje in huis

Leucanthemum staat in Nederland beter bekend als margriet. Het is een bloem uit de familie van de Asteraceae, samengesteldbloemigen, een van de meest grote plantenfamilies. De planten zijn kruidachtig en de bloemstengels toornen krachtig boven het langwerpige blad uit met hun witte bloemblaadjes en gele harten.

Margriet Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Kleuren en vormen

De meeste margrieten komen voort uit de Leucanthemum vaste plantenfamilie, die ieder jaar weer nieuwe bloemen geven. Door veredelingswerk komen enkelbloemige, half- en gevuldbloemige variëteiten voor in veelal witte of gele kleuren en soms roze.

Symboliek

De margriet staat symbool voor liefde en onschuld, bescherming en waarheid. Wanneer je de margrietbloemen aan iemand weggeeft maak je er symbolisch iemand “gelukkig mee”. De margriet staat ook symbool voor kind van het licht; “het zonnetje in huis”. Wellicht de reden waarom veel meisjes Margriet heten? Margriet komt van het Oudgriekse margarites, dat weer uit het Babylonisch komt en parel betekent. Leucanthemum is afgeleid van de Oudgriekse woorden leukos = "wit" en anthemon = "bloem" en verwijst naar de witte bloemen van de margriet.

Herkomst

De herkomst van de Leucanthemum is Europa, Noord-Afrika en gematigde zones van Azië. Maar zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland komen we margriet tegen. Vroeger was Leucanthemum bekend onder de naam Chrysanthemum, maar uit onderzoek bleek dat het toch een ander geslacht is. Leucanthemum is niet aromatisch en op de bladeren ontbreken de grijs-witte haren zoals bij de Chrysanthemum.