Kamille

Kleine bloem, grote krachten

De meeste mensen kennen kamille van de helende thee, maar ook als bloem heeft ze magische krachten. Geef haar een plek in je boeket en geniet elke keer van haar vrolijke uitstraling.

Kleuren en vormen

De bekendste verschijning van de kamille (wetenschappelijke naam Matricaria) heeft een geel hart omringd met witte, langwerpige bloemblaadjes. Minder bekend is haar stoere variant: zonder bladerenkrans en met gele bloemknop spits vooruit. Dan is er ook nog een verschil tussen echte en valse kamille: een onderscheid dat wordt gemaakt tussen de geurende en niet-geurende variant. Je kunt wel raden van welke soort jouw theetje wordt gemaakt. De kamille bloeit het best in de zomermaanden. Is de kamille moe en uitgebloeid, dan laat ze haar witte blaadjes hangen. Maar dat zal deze sterke dame niet gauw toegeven.

Symboliek

De helende en beschermende krachten kreeg de kamille al in de middeleeuwen: om zich te beschermen tegen heksen moesten gelovige dorpelingen vooral een bosje kamille op de voordeur hangen. Of dat werkte weten we niet, maar gelukkig weten we wel dat de olie van gedroogde kamille een sterke ontstekingsremmende werking heeft. Ben je verkouden, heb je koorts of erger? Denk dan vooral eens aan deze kleine krachtpatser. 

Herkomst

Kamille behoort tot de Composietenfamilie, die zich van oorsprong in Zuid-Europa huisvestte. Maar met de ontwikkeling van de landbouw reisde de bloem mee naar meer noordelijke streken. In het wild vind je haar op open, vochtige stikstofrijke gronden zoals akkers, bermen en op dijken. Tegenwoordig vind je kamille ook in Australië en het zuiden van Zuid-Amerika.