We hebben meer bloemen nodig

Bloemen verbinden

Eenzaamheid. Misschien ken je ze zelf, momenten van eenzaamheid. Of zag je het bij mensen in je omgeving. Of heb je het niet gezien? Eenzaamheid is namelijk niet altijd even duidelijk zichtbaar. Je moet er soms een beetje moeite voor doen en een beetje beter kijken.  

Eenzaamheid is van iedereen

Het is van de alleenstaande vader die achter de feiten aanloopt. Het is van de newbie mom die tijdens haar verlof de muren op zich af voelt komen. Van de student die zich verloren voelt op zijn zolderkamer in de nieuwe grote stad. Of van die goede vriendin die altijd het zonnetje in huis lijkt te zijn, maar bij wie de donderwolken zich samenpakken bij de gedachte dat er vanavond weer een kant van het bed onbeslapen blijft.


Eenzaamheid is ook van ouderen. Als het om eenzaamheid gaat denken we vaak het eerst aan hen. Niet zo gek, want eenzaamheid ontstaat door een gebrek aan verbinding. Onder ouderen heeft dit vaak te maken met het feit dat hun wereld steeds kleiner wordt. Ze verliezen een partner, vrienden, worden minder mobiel en/of hun gezondheid laat hun in de steek.* 

Eenzaamheid kan dus van iedereen zijn, maar zou van niemand moeten zijn. Als eenzaamheid een gebrek aan verbinding is, laten we dan kijken hoe we meer met elkaar in verbinding kunnen komen…

We’ve got this

Eigenlijk zijn we er best goed in, toch? Toen we in maart 2020 plotsklaps “alleen” thuis kwamen te zitten, keken we naar elkaar om. Sterker nog, door onze ogen en harten te openen we wisten het gevoel van gesloten deuren te omzeilen. Maar heel eerlijk, we hebben geen crisis nodig om te zien op wie we een beetje moeten letten. Voor sommige mensen is eenzaamheid de crisis die niet voorbij gaat, maar een dagelijkse realiteit.


We hebben meer verbinding nodig

We hebben dus aandacht voor elkaar nodig. Echte connecties. Echte verbinding. Bloemen kunnen je daarbij een steeltje helpen. Natúúrlijk zijn bloemen niet het medicijn tegen eenzaamheid. Wel zijn ze bij uitstek geschikt om de verbinding aan te gaan. Ze zijn de uitgestoken hand naar iemand die ver weg voelt. Ze geven de woorden, die je moeilijk kunt vinden. Ze brengen een boodschap over, die iemand goed kan gebruiken. Welke boodschap het ook is, uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: Ik zie jou. De bloemen bloeien door op tafel en de boodschap wortelt zich in iemands hart. Het zou zomaar een verschil voor iemand kunnen maken.MEER, MEER, MÉÉR BLOEMEN!

Via onderstaande links en in de artikelen onderaan de pagina, vind je tips en inspiratie hoe bloemen een rol kunnen spelen bij het aangaan van echte verbinding.

Wil je letterlijk groots bij iemand binnenkomen, laat je dan vooral inspireren door een van deze 5 uitbundige boeketten. Of kies voor dit hartverwarmende boeket vol betekenis. Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat bloemen de stemming van iemand positief kunnen beïnvloeden, je vrolijker wakker wordt bij de aanblik van bloemen en ouderen zelfs echt een boost kunnen geven? En we zetten een aantal bloemen op een rij die je helpen een boodschap over te brengen, die misschien te moeilijk is om te vatten in woorden. Nog meer hulp nodig? Deze boeken en kaarten kunnen jouw bloemenverhaal helpen vertellen.

BLOEMEN OM TE DELEN

Heb je zelf nog mooie tips, hoe bloemen kunnen bijdragen aan het terugdringen van eenzaamheid? Laat het ons weten via redactie@bloemenbureauholland.nl. En kun je echt geen genoeg krijgen van bloemen? Deel dan jouw bloemengeluk met de hashtags #mooiwatbloemendoen en #wehebbenmeerbloemennodig op Instagram en Facebook.

* bron: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport