Dahlia

Van soorten tot snoei en symboliek: ontdek hier alles over de dahlia!

Als een fonkelende kroon vol diamanten schitteren de bloemblaadjes van de dahlia. Zo kleurrijk en opvallend dat de Mexicaanse schone er wel mee móét pronken. Wil je meer weten over de soorten, bloei en verzorging van dahlia? Ben je benieuwd hoe je dahlia's plant in je eigen tuin? Of wil je meer weten over de symboliek van dahlia? Lees dan verder! 

dahlia | mooiwatbloemendoen

hoe ziet dahlia eruit?

Dahlia's zijn over opvallende verschijningen en zijn daarom zeer populair in boeketten. Het meest opvallend aan dahlia's zijn de bloemblaadjes: soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. De prachtige bloem heeft enorm veel vorm- en kleurvariaties. De blaadjes zijn bijvoorbeeld rond, sprietig of opgerold en zijn verkrijgbaar in vele kleuren, waaronder rood, roze, oranje, wit, geel, paars en vele tussentinten. Sommige variëteiten hebben meerdere kleuren in een bloem. Dahlia's hebben daarnaast diepgroene bladeren, die vaak contrasteren met de heldere kleur van de bloem. De bladeren groeien langs de stengels en geven de bloem een vol en weelderig uiterlijk. 

welke soorten dahlia's zijn er?

Dahlia behoort tot de Asteraceae (composietenfamilie). Tot deze familie behoren ook bloemen als chrysanten en asters. Er bestaan duizenden variëteiten van dahlia's. De bloem is zeer populair en daarom komen er regelmatig variëteiten bij. De meest bekende soorten dahlia zijn cactusdahlia's, pompondahlia's, enkele bloem dahlia's en decoratieve dahlia's. Binnen deze soorten bestaan eindeloze variaties in kleur, grootte en bloemvorm. 

 • Cactus dahlia: deze soort is te herkennen aan stekelige, omgebogen bloemblaadjes die grotendeels opgerold zijn. De bladeren van deze soort zijn vaak smal en puntig.
 • Pompon dahlia: de pompon dahlia is een kleine, bolvormige en goed gevulde bloem. De bladeren zijn opgerold in trechtervorm en in naar het midden toe zijn de bloemblaadjes steeds smaller opgerold.
 • Enkele bloem dahlia: deze dahlia's hebben eenvoudige bloemen met een rij bloemblaadjes rond een centrale schijf. Ze hebben een klassieke, natuurlijke uitstraling en hebben iets weg van madeliefjes.
 • Decoratieve dahlia: deze dahlia's worden gekenmerkt door grote, volle bloemen met gelaagde bloemblaadjes.
 • Waterlelie dahlia: de waterlelie dahlia staat bekend om haar brede, platte en open bloemen die op waterlelies lijken. 
dahlia boeket | soorten dahlia's | dahlia's in bloei

hoe en wanneer bloeien dahlia's?

Dahlia's bloeien uit dahliaknollen die onder de grond groeien. Deze knollen lijken op aardappelen en bevatten voedingsstoffen die de planten ondersteunen tijdens het groeiseizoen. Uit elke dahliaknol ontstaan stengels met groene bladeren en bloemknoppen. De bloemknoppen ontwikkelen zich tot prachtige bloemen. Dahlia's bloeien over het algemeen van de zomer tot in de herfst (van juli tot en met november), afhankelijk van de soort en klimatologische omstandigheden. 

verzorging van dahlia's als snijbloem

Wil je zo lang mogelijk genieten van dahlia's in je vaas? Met deze tips zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van dahlia's kunt genieten:

 • Snijd de stelen schuin af met een schoon en scherp mes. 
 • Zet de dahlia's in een schone vaas met water op kamertemperatuur.
 • Verwijder overtollig blad: zorg ervoor dat er geen bladeren in het vaaswater hangen. 
 • Voeg snijbloemenvoeding toe om de levensduur van je dahlia's te verlengen
 • Ververs het vaaswater regelmatig (om de paar dagen).
 • Zet dahlia's op de juiste plek: niet op de tocht en niet naast een fruitschaal. 

dahlia planten in je tuin: hoe doe je dat? 

Wil je zelf dahliaknollen planten in je tuin? Doe dat dan in het voorjaar, wanneer de vorstperiode voorbij is (april of mei). Het zelf kweken van dahlia's is relatief eenvoudig. Bekijk hieronder het stappenplan voor het planten van dahlia's in je tuin:

 1. Kies gezonde knollen uit, zonder tekenen van ziekte of rot. 
 2. Kies een plek in je tuin (of op je balkon) met veel zonlicht. Dahlia's hebben minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig.
 3. Dahlia's gedijen het beste in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond los genoeg is en voeg compost toe om de grond vruchtbaarder te maken.
 4. Plaats de knollen zo'n 10-15 centimeter diep in de grond. Plaats de knol met het oog naar boven en bedek de knol met aarde. 
 5. Houd een tussenruimte van 45-60 centimeter tussen elke knol aan.
 6. Geef de knollen water na het planten.

Dahlia's in potten planten: hoe doe je dat?

Heb je geen tuin, maar wil je dahlia's in potten planten voor op je balkon? Of wil je dahlia voortrekken (eerst in een pot planten voordat je ze in de tuin plant)? Dat kan. Het voordeel van dahlia's in potten planten is dat je de bodemtemperatuur hoger kunt houden en meer controle hebt over de groei (watergift, meststof etc.). Als je jouw dahlia's in een pot kweekt (voortrekt) voordat je ze in je tuin plant, krijg je een voorsprong van zo'n 6 weken van de bloei van je dahlia's en kun je nog langer genieten van hun bloei. Bekijk het volgende stappenplan voor het planten of voortrekken van dahlia's in pot:

 1. Plant dahliaknollen in potten in februari of maart.
 2. Gebruik potten met goede drainage en vul ze met hoogwaardige potgrond.
 3. Plaats de knol zo'n 3 centimeter diep in de potgrond, met het oog naar boven.
 4. Geef de grond voldoende water. Zorg dat de grond vochtig is, maar niet te nat.
 5. Zet de potten op een lichte, vorstvrije plek (bijvoorbeeld in een kas of serre). De ideale temperatuur is 8-15 °C.
 6. Nadat de kans op vorst voorbij is - vaak in april of mei - kun je de dahlia in de volle grond planten, of in de pot laten.

tips voor de verzorging van dahlia's in je tuin

Heb je dahlia's in je tuin gepland? Geef ze tijdens droge periodes regelmatig water om de wortels goed te hydrateren, maar voorkom dat de grond continu doorweekt is (dit kan wortelrot veroorzaken). Gebruik in het voorjaar en halverwege het groeiseizoen meststof om je dahlia's te voorzien van extra voeding. Veel dahliasoorten kunnen behoorlijk hoog worden. Plaats eventueel stevige stokken naast de planten en bind de stengels vast terwijl ze groeien. 

oogsten van dahlia's als snijbloem

Heb je dahlia's in je tuin gepland om ze te oogsten als snijbloem voor in je vaas? Wacht dan met de dahlia's te oogsten totdat de bloemknoppen bijna volledig geopend zijn. Gebruik een scherpe snoeischaar, en zorg er bij het oogsten voor dat je een dahlia afknipt net boven een knop, zodat de volgende bloem zich vanuit de knop kan ontwikkelen.

oranje dahlia | dubbelbloemige dahlia | dahlia boeket

moet je dahlia snoeien?

Om je dahlia's compact en gezond te houden en te zorgen voor zoveel mogelijk bloemen, is snoeien noodzakelijk. Bij het snoeien van dahlia's maken we onderscheid in 3 verschillende snoeiperiodes:

 • Eerste keer snoeien van dahlia's: het is aan te raden om de toppen van jonge scheuten te snoeien wanneer ze zo'n 30 centimeter hoog zijn. Door de bovenste knoppen te verwijderen, moedig je de plant namelijk aan om zijtakken te ontwikkelen. Dit bevordert vertakkingen en levert meer bloemen op. 
 • Tussentijdse check: verwijder gedurende het hele groeiseizoen dode of vervaagde bloemen. Dit zorgt ervoor dat de dahlia nieuwe bloemknoppen vormt en verlengt de bloeiperiode.
 • Herfstsnoei: aan het einde van het groeiseizoen, wanneer de vorstperiode begonnen is, is het tijd om dahlia's terug te snoeien. Snijd de stengels van de plant tot 15-20 centimeter boven de grond af. Dit bereidt de plant voor op de winter. 

   Symboliek van dahlia's

   Dahlia kent verschillende symbolische betekenissen. Het feit dat dahlia's groeien vanuit knollen onder de grond en jaar na jaar terugkeren, wordt gezien als symbool van innerlijke kracht en groei. De prachtige bloemblaadjes en weelderige bloemen zorgen ervoor dat dahlia's ook symbool staan voor elegantie. Daarnaast wordt de bloem gezien als symbool voor eeuwige liefde. Geef je een geliefde een boeket met dahlia's aan je geliefde, dan zeg je 'voor altijd de jouwe'. Tot slot worden dahlia's, vanwege hun prachtige kleuren en vormen, geassocieerd met vrolijkheid en positieve energie. 

   waar komen dahlia's vandaan?

   De dahlia is van oorsprong een Mexicaans knolgewas. De dahliaknol werd in Mexico door de inheemse bevolking gebruikt voor medicinale doeleinden (het sap van de knol zou helend werken bij wonden) en als eetbaar gewas (knollen werden gekookt en gegeten). 

   Tijdens de Spaanse kolonisatie van Mexico in de 16e eeuw, werden de dahlia's ontdekt door Spaanse ontdekkingsreizigers en botanisten. In de 18e eeuw begonnen Europese botanisten de dahlia te bestuderen en beschrijven. De eerste dahliaknollen werden toen ook naar de Koninklijke Botanische Tuin in Madrid gestuurd. Van daaruit verspreidde de dahlia zich naar andere Europese botanische tuinen en werd het een zeer populaire bloem.

   De naam 'dahlia' werd aan de bloem toegekend ter ere van de Zweedse botanicus Anders Dahl. Deze botanicus speelde een belangrijke rol in de beschrijving en documentatie van de dahlia. Tegenwoordig is dahlia wereldwijd een zeer populaire bloem en wordt ze wereldwijd geteeld. 

   dahlia meerkleurig | cactusdahlia