Narcis

Lentefeest met de narcis

Zie je narcissen? Dan weet je dat het bijna lente is. Met zijn loftrompetten kondigt deze vrolijke noot op eigenwijze wijze het nieuwe seizoen aan.

narcis | mooiwatbloemendoen

Kleuren en vorm

Knalgeel is natuurlijk de bekendste kleur van de narcis, maar je hebt ook prachtige combinaties met wit of zalmroze. En wist je dat de narcis verschillende verschijningsvormen heeft? Met blad, zonder blad, met grote trompetten en kleinere, sterk geurend en niet geurend. Een ding hebben ze in ieder geval gemeen; ze vieren de lente allemaal even uitbundig.

Symboliek

De narcis kent een dramatische legende. Het verhaal vertelt dat narcis is afgeleid van Narkissos, een beeldschone jongeling uit de Griekse mythologie. Narkissos ging zo op in het jagen dat hij de nimf Echo, die een oogje op hem had, niet zag staan. Dat liet Echo niet op zich zitten. Ze zorgde ervoor dat Narkissos, toen hij wilde drinken bij een beek, zo verliefd werd op zichzelf dat hij dagenlang naar zijn spiegelbeeld in het water staarde. Uiteindelijk viel hij uitgeput in het water en verdronk. Op die plek ontlook een bloem die Narkissos in schoonheid evenaarde: de narcis. De bloem stond symbool voor zelfzucht en ijdelheid. Tegenwoordig wordt de bloem gezien als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis een nieuw seizoen aankondigt.

Herkomst

Deze mooie trompetvormige bloemen groeien van nature in weilanden, bossen en op rotsige plekken in West-Europa.