Bloesem

Een fragiele, vrolijke lenteaankondiging

Als de (fruit)bomen ontluiken en je met zoete bloemetjes verleiden, weet je dat het nieuwe seizoen in aantocht is. De bomen laten je zien dat er een prachtperiode van zoete bloei aan komt. Lieflijke bloemetjes vormen een contrast met de stoere takjes. Ondeugende blaadjes in zachte kleuren, ze flirten je zo de lente in.

KLEUREN EN VORMEN

De verschillende fruitbomen verwennen ons met verschillende soorten bloesem. De pruimenbloesem bestaat uit witte, fijne bloemetjes. De witte bloemen van de kersenboom groeien en hangen aan lange steeltjes, vergezeld van kleine groene babyblaadjes. De witte bloesem van de perenboom is wat steviger. Wil je donkerroze knoppen die openen in zoet roze? Dan kies je voor appelbloesem. Elke fruitsoort bloeit tot wel enkele weken.

SYMBOLIEK

Bloesem staat natuurlijk voor lente, een nieuw begin en groeien. De kersenbloesem heeft in Japan extra betekenis. Hier staat deze bloesemsoort, sakura, voor het leven en dat we dat niet in de hand hebben. De weersomstandigheden zorgen bij de bloesem letterlijk en bij een mensenleven figuurlijk voor de duur van de bloeitijd. De ene bloesemsoort zal korter stralen dan de andere en het is heel belangrijk met volle teugen te genieten van de bloeiperiode.

HERKOMST

Zoveel bomen, zoveel herkomsten. De perenboom bijvoorbeeld: voor het eerst gespot zo’n 3000 jaar geleden aan de voet van de Tiensjan, een bergketen in Centraal-Azië. De boom is naast fruitig ook al jaren nuttig. In resten van voorhistorische paalwoningen aan de Zwitserse meren werd perenhout gevonden.

In Europa kondigde de appelboom al zo’n 10.000 voor Christus de lente aan. In Zuidoost-Azië begonnen ze zo’n 4000 voor Christus met het telen van deze populaire boom. De eetbare appel liet nog even op zich wachten, want die vergde een eeuwenlang proces van het kruisen, mixen en mengen van de 25 wilde appelsoorten.

Rond 70 voor Christus nam de Romein Lucius Licinius Lucullus vanuit Noordoost-Anatolië de kersenboom mee naar het Westen. Ver daarvoor hadden ze deze bloesemsoort in Japan al omarmd. De Japanners hebben al eeuwen een belangrijke band met de natuur en in de lente bloeit deze band nog meer op tijdens de sakura. Omdat de sakura zo belangrijk is, werd de bloesem tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs een symbool om het volk te motiveren. Men begon te geloven dat de zielen van de gesneuvelde soldaten reïncarneerden in de kersenbloesems.