Dille

Groepjes groengele bloemen halen de lente binnen

Dille (Anethum) gebruik je toch in de keuken? Ja, dat klopt. Het zaad is heerlijk te verwerken in gerechten en de bloem is eetbaar. Maar de bloem is ook prachtig om losjes te schikken in een boeket of te laten stralen als single steel in een vaasje. In de jaren 70 was de bloem ontzettend populair en nu is hij op magische wijze teruggekeerd in de must-have-collectie. Werd de dille-oogst vroeger verkocht aan inmaakfabrieken om augurken van extra aroma te voorzien, nu gebruiken we de bloem ook om onszelf van een vrolijk lentegevoel te voorzien!

KLEUREN EN VORMEN

Dille is het neefje van kervel en venkel. De bloemen bloeien in interieur opfleurende schermen die vol zitten met groepjes groengele bloemen. Het zijn vrolijke parapluutjes die heerlijk fris ruiken. De bladeren zijn draadachtig en de gestreepte stengels zijn hol.

SYMBOLIEK

Ga je trouwen? Sla dan zoveel mogelijk dille in. Tijdens de ceremonie brengt deze bloem namelijk onwijs veel geluk. Ga je niet trouwen? Vul dan alle vazen in je huis met dille, want de bloem biedt bescherming, houdt vijanden uit je huis, brengt geluk en rijkdom en zorgt voor hartstocht. En heksen blijven ook nog eens bij je vandaan.

HERKOMST

Dille komt van oorsprong uit de landen rondom de Middellandse Zee. Waarschijnlijk hebben monniken het kruid door de rest van Europa verspreid. De naam dille komt van het Oudsaksische ‘dilarm’ wat ‘in slaap wiegen’ betekent. Dille stimuleert bij moeders die borstvoeding geven namelijk de melkklieren, waardoor kleine minimensjes met volle buikjes als een blok in slaap vallen.