Sedum

Robuuste herfstbloem met roze gloed

Sedum, dat is toch een vetplant? Klopt. Maar ook in een boeket draagt Sedum graag een steentje bij. De bloem geeft stevigheid, structuur en natuurlijk schoonheid.

Kleuren en vormen 

Lichtgroene stelen met bloemetjes in dezelfde tint die langzaam roze kleuren, daaraan herken je Sedum. Al die kleine bloemetjes samen zorgen voor een behoorlijk indrukwekkend bloemenscherm. Bovendien groeien er stevige, vrij dikke blaadjes aan de stelen. Door haar diepe kleuren voelt Sedum zich bijzonder thuis in een herfstig veldboeket, daarna kun je de bloem zelfs nog drogen.

Symboliek 

De bloem wordt in Nederland ook hemelsleutel genoemd. Volgens een volkslegende zou Sint-Petrus zijn sleutelbos aan de hemelpoort verloren hebben en op de plek waar de sleutels vielen groeide vervolgens de plant. Toch is er geen symbolische betekenis verbonden aan de bloem met deze mooie naam.

Herkomst 

Sedum hoort bij de vetplantenfamilie, om precies te zijn bij de Crassulaceae. In het wild kom je Sedum tegen op het hele noordelijk halfrond. Vaak groeit ze in drogere, rotsachtige gebieden. Doordat de blaadjes veel water kunnen opslaan, kan Sedum prima tegen droogte. Die stevige blaadjes geven ook een robuuste touch aan een boeket.