Iris

De mysterieuze en magische iris

De Iris heeft iets mysterieus. In haar kleurenpalet heeft ze kleuren die andere bloemen niet dragen. En iets magisch. Ze is vernoemd naar de godin van de regenboog. Nieuwsgierig? We stellen haar aan je voor.

Kleuren en vormen

De Iris is vooral bekend om haar vele mooie blauwtinten, een kleur die je bij snijbloemen niet zo vaak ziet. Houd je meer van wit, geel of paars? Dat kan ook. En dan zijn er ook nog allerlei tweekleurige irissen. De bloem heeft drie bloembladen. Deze klappen volledig open zodat je in haar hart kunt kijken.

Symboliek

De godin Iris was in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog waarin de Iris voorkomt. Godin Iris was de bode van de goden en de regenboog was de brug tussen de hemel en aarde. Als je iemand irissen geeft, dan betekent dat ‘Ik heb een boodschap voor jou’. En dan is het aan jou om de bloemen te voorzien van een mooi verhaal.

Herkomst

De charismatische iris werd al lang geleden ontdekt door mensen met oog voor schoonheid. In de Eyptische piramiden zijn schilderingen van de bloem te vinden, die volgens wetenschappers stammen uit 1500 voor Christus. Ook daarna had de iris een roemrijk leven. Ze versierde de wapens van Lodewijk XVIII (ter bescherming tegen de dood) en stond regelmatig model voor schilder Vincent van Gogh. Irissen behoren tot de Lissenfamilie (Idraceae), net als krokussen en de freesia. Het beste groeien ze in de noordelijke klimaatzones. Leuk weetje: irissen houden niet van natte voeten. Heb je de bloem gespot bij de waterkant, dan weet je dat er ondiep water is.