6 beroemde botanisten

Een dikke dank je wel aan deze plantkundigen

Wie er wel eens onze bloemenwijzers op naslaat, ziet af en toe de naam van een botanist - ofwel een plantkundige - voorbij komen. We staan er weinig bij stil, maar mede dankzij hen kunnen we in Nederland genieten van exotische bloemen en bijzondere kamer- en tuinplanten. Tijd om deze mannen en vrouwen eens in de groene spotlight te zetten.

6 belangrijke botanisten Mooiwatbloemendoen.nl

Carl Linnaeus

De Zweedse Carl Linnaeus is de grondlegger van de botanische nomenclatuur. Wat? Hij bedacht een tweevoudige benoeming voor onder andere planten. Iedere plant krijgt volgens zijn systeem een genus (soort van familie van een soort) en een soortnaam toegeschreven. Dat maakt hem tevens vader van de moderne taxonomie, de wetenschap van het definiëren van groepen biologische organismen op de basis van gedeelde karakteristieken. Zo dan. Doet ‘ie even die Carl. 


Carolus Clusius

Dankzij de Vlaamse Carolus Clusius mogen we ieder jaar weer volop genieten van tulpen. Hij was namelijk degene die via via tulpen van sultan Soleiman de Grote had gekregen. Zijn onderzoek werd de basis voor de Nederlandse bollenteelt en tulpenveredeling. Ook heeft hij uit het Middellandse Zeegebied de ranonkel, anemoon, iris, en narcis geïntroduceerd. 

Agnes Robertson Arber

De Britse Agnes Arber was niet zomaar een botanist. Ze was de eerste vrouwelijke plantkundige die werd geselecteerd als een Fellow of the Royal Society. Niet onterecht. Haar werk specialiseerde zich in de eenzaadlobbigen, ofwel een bloeiende plant met een enkel zaadblad. De lelie- en hyacintenfamilie behoren hier toe!

Philipp Franz von Siebold

De Duitse jonkheer Philipp Franz von Siebold werd bekend door zijn onderzoek naar Japanse flora. Vanuit de Hortus Botanicus in Leiden bracht hij bekende tuinplanten als hosta, hortensia en azalea naar Europa. Zijn opvolger was Heinrich Bürger die hortussen door heel Europa voorzag van bijzondere nieuwe vondsten. 

Gunnar Seidenfaden

Zeg je Gunnar Seidenfaden, dan zeg je orchideeën. Deze Deense botanist én diplomaat was veel te vinden in Azië. In zijn leven beschreef hij 120 nieuwe soort planten. Onder andere de orchidee Seidenfadenia. Het leverde hem behoorlijk wat ridderordes en lintjes op. 

Gregor Mendel

De Tsjechische Gregor Mendel is de grondlegger van de genetica. Zijn experimenten om erfelijkheid aan te tonen en toe te passen in het voordeel van plantenkruising gaf enorm veel nieuwe inzichten die we nog steeds gebruiken. Welke plant hij uitkoos voor zijn onderzoeken? De erwtplant! 

Waarvoor dank.