Lisianthus

Natuurlijke schoonheid met ‘roots’ in het Wilde Westen

In het Wilde Westen liggen de roots van een mooie bloem met een nog mooiere naam: de lisianthus. Haar sympathieke symboliek - zij is onder andere het symbool van dankbaarheid - maakt haar een perfect cadeau. Of houd je deze schoonheid liever zelf?

Kleuren en vormen lisianthus

Lisianthus heeft een elegante, roosachtige uitstraling en is erg veelzijdig. Er zijn verschillende soorten, waarvan Eustoma grandiflorum de meest voorkomende soort is. Lisianthus is er in het wit, crème, groen, blauw, roze, lila, paars en zalmkleurig. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren. De bloemblaadjes van de lisianthus zijn naast kleurrijk, ook nog eens heel zacht en delicaat. 

verzorging lisianthus

Lisianthus is een populaire bloem vanwege haar elegante uitstraling en langdurige bloei. Wil je zo lang mogelijk genieten van lisianthus? Lees dan onze onderstaande tips, over de verzorging van lisianthus.

  • Snijd de stelen van de lisianthus schuin af met een scherp mesje.
  • Verwijder het overtollige blad van de steel, zodat er geen blad in het water hangt.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid van de lisianthus.
  • Geef de lisianthus een schone vaas met schoon water.
  • Ververs het vaaswater regelmatig (liefst om de dag) en vul bij indien nodig! Lisianthus heeft veel water nodig.
  • Door het dunne blad verdampt het water in de bloemen snel. Zet lisianthus dus niet in de zon of bij andere warmtebronnen zoals de verwarming. Plaats de lisianthussen ook niet op de tocht of naast de fruitschaal.

Symboliek lisianthus

De lisianthus lijkt dan wel zacht en lief, ze heeft een krachtige en rijke symboliek die vaak afhangt van de context en cultuur waarin de bloem gegeven wordt. Ten eerste staat Lisianthus symbool voor waardering, erkenning en dankbaarheid. Het geven van lisianthus wordt beschouwd als manier om te zeggen: 'ik waardeer je'. Ten tweede wordt lisianthus geassocieerd met positiviteit, vriendschap en samenwerking. De perfecte bloem dus om een collega cadeau te doen en je waardering uit te spreken over een positieve, samenwerkende relatie.

In sommige contexten symboliseert lisianthus romantisch verlangen en de wens om een diepere connectie met iemand tot stand te brengen. De bloem kan dus ook worden gebruikt om liefde en genegenheid over te brengen.

Herkomst lisianthus

De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Daar groeit ze in rivierbeddingen van de woestijn en in prairiegebieden. In de staten Texas, Nebraska, Nevada en Colorado noemen ze de plant van deze bloem ook wel prairiegentiaan of Texas bluebell. De lisianthus werd voor het eerst ontdekt in de 19e eeuw door Europese ontdekkingsreizigers in Noord-Amerika. De naam lisianthus is afgeleid van de Griekse woorden 'lysis', wat 'los' of 'bevrijding' betekent en 'anthos', wat 'bloem' betekent.