Crocosmia

Kleur bekennen met Crocosmia

Het ultieme herfstgevoel haal je in huis met Crocosmia. Deze bloem, ook wel bekend als Monbretia, brengt het warme kleurenpalet van het najaar in de vaas. Dat wordt kleurrijk genieten!

Kleuren en vormen

Crocosmia is te vinden in de kleuren oranjegeel tot dieprood. Er zijn zo’n twintig soorten Crocosmia te vinden bij de bloemist en is te herkennen aan de klokvormige bloemen aan lange, gebogen aren. De stelen zijn krachtig en hoog en de bladeren zwaardvormig. Er zijn ook soorten die aantrekkelijke bessen vormen. Uit de bloemen kan een geel sap worden gewonnen, dat als vervanging van het populaire saffraan wordt gebruikt.

Symboliek

De naam Crocosmia komt van het Griekse krokos (saffraan) en osme (geur). Een duidelijke knipoog naar de sterke, herkenbare geur van saffraan als de gedroogde bloemen in warm water worden gehouden.  

Herkomst

Crocosmia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daar groeien ze in het wild. Sinds 1990 wordt de bloem in Nederland gekweekt. Waar ze voornamelijk naar geëxporteerd wordt? Het Verenigd Koninkrijk! Daar is Crocosmia een ware hype.