Callicarpa

Stijlvolle herfsttakken met betoverende, knalpaarse bessen

Het lijkt of het laatste restje zomer zich verstopt heeft in de kleine knalpaarse besjes van de Callicarpa. Wat een aangename verrassing nu we de frisse felle kleuren verruilen voor de donkere bruine en rode tinten! Dit maakt de overgang van de seizoenen veel makkelijker. Zegt de Callicarpa je niet zo veel? Denk dan aan schoonvrucht (ja, omdat hij zo mooi is) of gewoon 'paarse besjesplant'. De takken maken niet alleen je woonkamer, maar ook je dag een stuk mooier. We gaan flink nagenieten…

Kleuren en vormen

De Callicarpa is een vrij onopvallende plant. Pas na het verliezen van de blaadjes in de herfst komen de metaalachtige violet gekleurde bessen tevoorschijn. De opvallende, vrolijke bolletjes spatten figuurlijk van de kale takken en twijgen. Het lijkt wel herfstvuurwerk! 

Symboliek

De kleur van de besjes is zo betoverend dat het lijkt alsof ze allemaal met de hand zijn beschilderd. Daar moet wel een mysterieuze symboliek achter zitten, zou je denken. Maar helaas. Paarse bloemen staan voor waardigheid, voorbereiding, ernst en rouw. Laten we deze paarse bolletjes dan omtoveren tot ‘zo mooi en bijzonder als deze besjes zijn, ben jij ook’-besjes. 

Herkomst

De van oorsprong uit Centraal- en West-China afkomstige struik komt vooral voor in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Nu wordt de schoonvrucht tot de lipbloemige familie gerekend, voor de jaren 90 tot de Verbenaceae. Het geslacht kent zo’n 140 verschillende soorten.