Asclepias

Deze prachtbloem laat je niet snel gaan

Asclepias, ook wel zijdeplant genoemd, is een van de zomerbloemen die opvalt door haar kleur, bloemvorm en goede houdbaarheid. De bloem behoort tot de familie van de zijdeplantachtigen, Asclepiadiaceae, waar ook Stephanotis, Ceropegia en Hoya toe behoren.

Asclepias Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Kleuren en vormen

De meest bekende zijdeplant is de oranje Asclepias tuberosa. Maar gelukkig voor ons zijn er de laatste jaren ontzettend veel nieuwe trendy kleuren bijgekomen die zich bijzonder mooi laten combineren. Van bordeauxrood tot crème-wit en van paars tot roze tinten. En nog een extraatje: de veelbloemige schermen zijn licht geurend.

Symboliek

De kokervruchten van de familie van de zijdeplantachtigen bevat zaden met lange, witte en zijdeachtige haren. Daaraan dankt de familie haar naam. Asclepias staat symbool voor “laat me gaan”. En is vernoemd naar de Griekse god van de geneeskunde, Aesculapios, de zoon van Apollo. Hij zou de doden weer levend kunnen maken. Maar pas op, de gehele plant is giftig dus neem dit niet te letterlijk.

Herkomst

De herkomst van Asclepias is Noord-Amerika waar hij groeit op droge graslanden. Van de noordelijke staten tot aan de zuidelijke staten komt de zijdebloem voor. In 1699 is de plant in Engeland al in cultuur genomen en later wijdverbreid over de wereld.