Sneeuwbes

Wit, roze of liever paarsrood?

Een gemengd boeket knapt er enorm van op en ook los in een mooie vaas staat hij top: de sneeuwbes. Voor welke kleur ga jij?

Sneeuwbes Mooiwatbloemendoen.nl

Kleuren en vormen

Trosjes bessen aan een houtige steel, als parels aan het uiteinde van een ketting. Daar heeft sneeuwbes wel iets van weg. De besjes hebben soms ook echt een parelmoerachtige glans en zijn er in het wit (vandaar de naam), verschillende tinten roze of paarsrood. Ze bloeien in de tweede helft van het jaar, grote kans dat je de sneeuwbes in die periode bij de bloemist kunt begroeten. De wetenschappelijke naam is trouwens Symphoricarpos, mocht je indruk op de betreffende bloemist willen maken.

Symboliek

De naam van het geslacht is afgeleid van de oud-Griekse vertalingen van de woorden samen dragen en fruit. Het verwijst naar de dicht opeengepakte trossen bessen die de soort produceert. Hier is een mooie symboliek aan te koppelen, zoals een zoete samenwerking of iemand die altijd voor je klaarstaat!

Herkomst

Sneeuwbestakken groeien aan struiken, van oorsprong in Noord-Amerika. Deze struiken horen bij de kamperfoeliefamilie, oftewel de Caprifoliaceae. De bessen worden ook wel eens klapbessen genoemd, omdat ze uit elkaar klappen als je ze door een blaaspijpje wegschiet. Iets wat wij uiteraard afraden. De witte bessen zijn bovendien giftig, dus zet ze in een vaas en houdt ze uit de buurt van je mond.