Fritillaria

Helemaal ondersteboven van deze bijzondere lentebloem

Lekker ontspannen laten hangen, die fritillaria, en genieten van deze bijzondere bloem die vernoemd is naar een vogel: kievitsbloem. De bloem en de vogel bloeien beide op in april/mei. De fritillaria heeft stijlvolle bloemetjes die perfect passen bij de eerste zonnestralen in de lente. Het zijn net vrolijke belletjes. Zet haar in een subtiel vaasje en straal met dit blije bloemendametje. 

Fritillaria Funnyhowflowersdothat.co.uk

Kleuren en vormen

Fritillaria’s zijn er in het groot en heel klein en in verrassend prachtige kleuren. Rood, oranje, geel en paars-wit met een soort schaakbordachtig patroon. Maar ook groen met bruin-oranje vlekken en roodpaars met gele randjes. En dan nog wat bijzondere kleurvarianten: groen met paarse streepjes en groen met oudroze. Bij elkaar zijn er zo’n 100 soorten.

Het is een erg bijzonder bolgewas, waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. De bollen hebben geen huid, dus ze zijn veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld de tulpenbol. En heb je last van mollen en muizen in of om je huis? Ze zijn zo weg als ze deze blije voorjaarsflora ruiken. 

Symboliek 

Waarom de fritillaria haar bloem zo laat hangen? Volgens de legende bogen alle bloemen voor Jezus toen hij op weg was naar Golgotha in de tuin van Gethsemane. Dit deden ze uit respect. Eén bloem bleef arrogant rechtop staan. Een engel daalde neer en gaf de bloem op haar donder. De fritillaria bloosde van schaamte en liet direct haar bloem hangen. En die bleef dus hangen… en huilen. De tranen blijven vloeien in de vorm van glimmende druppels nectar.  

Herkomst 

Er zijn zo’n 100 varianten van de uit Afghanistan afkomstige hangbloem. In het wild bloeien ze langs rivieren in vochtige weiden. In 1575 kwam de fritillaria in Europa aan. Ze werd van Constantinopel naar Wenen gebracht.