Clematis

Ranke sierlijkheid in paars en blauw

De Clematis is van oorsprong een echte klimmer. Ook in de vaas reikt zij sierlijk omhoog, alsof ze je tegemoet wil komen.

Kleuren en vormen 

Aan deze bloemen kun je zien dat ze uit een familie van lianen komt. De smalle stelen van de bloemen lopen niet in een rechte lijn omhoog, maar gaan een beetje hun eigen weg. Het lichtgroene blad zorgt voor een fijn contrast met de bloemen, die vaak in het kleurenspectrum lila, paars en blauw passen. Vrij nieuw is de witte Clematis. Vaak heeft de bloem vier bloemblaadjes, die het gele hart omringen. Bijzonder: gebruik je de bloem in een horizontaal arrangement, bijvoorbeeld in een bruidsboeket, dan richten de Clematisbloemen zich vanzelf weer op.

Symboliek 

De Clematis staat symbool voor innerlijke schoonheid. Volgens onze bescheiden mening is haar uiterlijke schoonheid ook behoorlijk overtuigend.

Herkomst 

De naam Clematis komt van het Griekse 'clématis'. Het betekent rankend of klimmend, je snapt wel waarom. De bloem is familie van de ranonkel en groeit in het wild in gematigde streken, over de hele wereld. Er is een vermoeden dat de eerste wilde soort in China voorkwam.