Viburnum

Een sneeuwbal voor je lenteboeket

Nadat deze sneeuwbal vrolijk het nieuwe jaar ingewijd heeft, fleurt ze alle lenteboeketten op. De Viburnum is namelijk van januari tot en met juni verkrijgbaar. Begonnen als nuttig wapen in de prehistorie heeft ze zich opgewerkt tot springerige voorjaarsaankondiger. De knopjes in de bloementros gaan een voor een langzaam open en stralend laat ze al haar blaadjes zien. Ruik je haar lichtzoete geur al?

Viburnum Mooiwatbloemendoen.nl

Kleuren en vormen

De  bloemetjes zijn zachtroze of smetteloos wit. De plant heeft bessen, waar de vogels erg van genieten. De blaadjes zijn frisgroen en ze ruikt heerlijk zoet. De bolvormige verfijnde bloemtrossen maken je lente! 

Symboliek 

Wil je fierheid overbrengen of uitstralen? Ren naar de bloemist voor een flinke bos Viburnum. Dat is waar de bloem voor staat… rechtop natuurlijk. De Latijnse naam komt van ‘viere’, wat vlechten of buigen betekent. Fier en viere hebben alleen niets met elkaar te maken. 


Herkomst 

Viburnums zijn heesters of kleine bomen afkomstig uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. De tropische variant komt voor in Zuid-Amerika, Indonesië en Nieuw-Guinea. Er zijn zo’n 230 soorten. In de prehistorie deed de Viburnum meer dan alleen je huis opvrolijken: de lange stelen werden gebruikt als pijlschacht. Zo kon de in onze ogen liefelijke Viburnum heel wat schade aanrichten...