Zonnebloem

Zomerdagen worden écht een feest met deze koningin van de zomerbloemen

Wat als je één bloem zou mogen kronen tot koningin van de zomerbloemen? Dan kies je toch zeker de majestueuze zonnebloem! Wist je dat de bloem in de natuur overdag meedraait met de zon? Ze wil geen straaltje missen... 's Nachts keert de bloemknop dan weer terug naar het oosten. Heliotropisme noemen we dat fenomeen.

Zonnebloem Bloemenagenda Mooiwatbloemendoen

Kleuren en vormen

Behalve voor de bekende gele zonnebloem kun je ook kiezen voor oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. Welke je ook kiest, de zonnebloem staat sowieso garant voor een flinke portie zomergevoel.

Symboliek

De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien. Deze vrolijke bloem kent dus een dramatische lovestory…

Herkomst

De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, mais en pompoenen. Wist je trouwens dat de officiële naam van de zonnebloem Helianthus is? Een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).

Zonnebloem Bloemenagenda MooiwatbloemendoenBoeketinspiratie met zonnebloemen

De stralende zonnebloemen zijn ideaal om een boeket te laten knallen en stralen. Maak eerst een springerig boeket met de Calla en Statice en bind dit af met touw. Het touw blijft zichtbaar, dus zoek iets leuks uit. Daaromheen plaats je als een grote omhelzing de zonnebloemen. Draai hier een leuk gekleurd stukje tape omheen om de boel bij elkaar te houden en het boeket een leuke finishing touch te geven. Natuurlijk vraagt dit boeket om een transparante vaas, zodat je er van top tot teen van kunt genieten! Ingewikkeld? Je bloemist helpt je natuurlijk graag.