Duizendschoon

Schoonheid in het kwadraat

Duizendschoon (in het Latijn bekend als Dianthus barbatus) is het mooiste meisje van de klas. Het lievelingetje van de leraar die met iedereen lijkt op te kunnen schieten. In de tuin trekt ze hommels, bijen en vlinders aan. En in de vaas.. iedereen die haar ziet!

duizendschoon | dianthus | mooiwatbloemendoen

KLEUREN EN VORMEN

De bloemblaadjes van duizendschoon kleuren rood, roze, violet, paars, wit, of tegenwoordig vaak ook tweekleurig, zoals wit met rood, rood met wit, paars met wit of wit met paars. Het is een kleurrijk exemplaar die in boeketten voor leven in de brouwerij zorgt.

SYMBOLIEK

Duizendschoon kent meerdere namen. Ook als ze koekoeksbloem of klokjesgentiaan wordt genoemd, zal vriendelijk naar je toe draaien. Er is geen symboliek bekend van duizendschoon, maar dat zij staat voor verpletterende schoonheid moge duidelijk zijn met zo’n naam.  

HERKOMST

Duizendschoon (Dianthus barbatus) is familie van de anjer (Dianthus), afgeleide van Dios (God) en anthos (bloem). Duizendschoon is inheems in het Middellandse Zeegebied, Zuid- en Midden-Europa. De eerste keer dat we van duizendschoon hoorden was in de 16de eeuw. Toen werd ze in kloostertuinen toegepast en gekweekt.

Alle artikelen over Duizendschoon