Gloriosa

Vaasje vol vlammende vuurballen

Of je nu de flamboyante versie in rozerood met saffraangeel treft of de oranje met lichtgele randjes, de Gloriosa is altijd sensationeel.

gloriosa | mooiwatbloemendoen

Kleuren en vormen gloriosa

Gloriosa staat ook bekend als vuurlelie, prachtlelie en klimlelie. Gloriosa combineert een frêle, frisgroen steeltje met sierlijke groengele stampers die aan de onderkant (!) dansen. Daarboven groeien zes golvende, vlammende bloemblaadjes in verschillende tinten rood, oranje en geel, die zich tijdens de bloei aan je openstellen. Kortom, design by nature toen nature een héél goede dag had. 

Gloriosa is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Van geel tot roze, rood, oranje wit en paars. Er zijn twee soorten: korte met een schoon steeltje en wat langere met blaadjes en vertakkingen. Prachtig in boeketten, maar zeker zo mooi in kleine vaasjes en theeglaasjes, verspreid door je huis.

verzorging gloriosa

Wil je Gloriosa zo lang mogelijk laten stralen in je vaas? Bekijk onderstaande tips met betrekking tot de verzorging van Gloriosa en de hoeveelheid water die Gloriosa nodig heeft. 

  • Om de Gloriosa te beschermen, wordt de bloem vaak verkocht in een luchtdichte zak. Knip die voorzichtig langs de zijkant open om de bloemen eruit te pakken.
  • Snijd de stelen van Gloriosa schuin af met een schoon, scherp mes. Dit verbetert de wateropname en zorgt ervoor dat luchtbellen de stengels niet blokkeren.
  • Zet de Gloriosa in een schone, glazen vaas met een gematigde laag water op kamertemperatuur. 
  • Voeg eventueel snijbloemenvoeding toe aan het water om het vaasleven van Gloriosa te verlengen.
  • Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komen en verwijder ze waar nodig. Bladeren in het water kunnen gaan rotten en de levensduur van de Gloriosa verkorten.
  • Ververs het vaaswater regelmatig en vul bij waar nodig. Dit houdt de Gloriosa langer vers. 
  • Zet Gloriosa op een zo koel mogelijke plaats, dus niet in de buurt van een warmtebron zoals de zon of verwarming. Door warmte wordt de bloeitijd sterk verkort. 
  • Als je Gloriosa een dagje wilt bewaren om ze bijvoorbeeld cadeau te geven, laat je ze het beste in de verpakking en leg je Gloriosa op een donkere, koele plek: de schuur of de koelkast.

Symboliek gloriosa

De Gloriosa is een botanisch buitenbeentje: een knolletje dat zich ontpopt tot een spectaculaire klimmer. Ze trekt zich op met kleine krulletjes aan de punten van de bladeren, die het net als handjes op een ladder steeds hogerop zoeken. Daarom staan de bloemen van de Gloriosa voor ambitie, trots, kracht en succes: ze zijn het ideale geschenk voor iemand die obstakels heeft overwonnen, iemand met een nieuwe baan of die op een andere manier een nieuw begin ervaart.

Gloriosa wordt, vanwege haar naam en uiterlijk, ook geassocieerd met glorie, glans en schoonheid. De bloem wordt vaak cadeau gedaan bij speciale gelegenheden en is een welkome aanvulling in een boeket aan je partner of een andere geliefde wiens (innerlijke en uiterlijke) schoonheid je waardeert. 

Herkomst gloriosa

In het wild slingert de Gloriosa, nichtje van de leliefamilie, zich in India, Sri Lanka en Zuid-Afrika omhoog. De plant gedijt goed in tropische en subtropische klimaten en groeit vaak in bossen, graslanden en langs bosranden in gebieden met warme temperaturen en voldoende zonlicht. De officiële naam van Gloriosa is Gloriosa rothschildiana, genoemd naar zoöloog Lionel Rothschild. De bloem wordt ook wel prachtlelie genoemd, met 'superba' als tweede naam. En daar is geen woord teveel van gezegd. 

Let op: Gloriosa superba is giftig. Alle delen van de bloem bevatten gifstoffen zoals gloriosine. Voorzichtigheid is dus geboden, vooral als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn!