Anigozanthos

Eigenwijze verschijning uit Down Under

Fluwelig maar stoer, zo kun je de Anigozanthos samenvatten. Maak kennis met een unieke bloem en haar bijzondere bijnaam.

Kleuren en vormen

De vorm van de Anigozanthos is een beetje eigenwijs en stoer. De bloem moet het namelijk niet hebben van overdadig bloeiende bloemen of zoet parfum. Nee, Anigozanthos doet het anders. Ze heeft vertakte stengels zonder bladeren, waaraan kleine buisjes groeien. Die hebben kleine haartjes en zijn roze, geel, rood of oranje. Uit het uiteinde van de buisjes groeit vervolgens een groengele bloem met zes bloemblaadjes. In Australië noemen ze de bloem ook wel Kangaroo paw vanwege de gelijkenis met een kangoeroepoot.

Symboliek

In de naam Anigozanthos komen de Griekse woorden anises (ongelijk) en anthos (bloem) samen. Een verwijzing naar de vorm van de bloemen. De Anigozanthos staat symbool voor individualiteit en is het bloem-embleem van West-Australië.

Herkomst

De bloem groeit voornamelijk in het zuidwesten van Australië, in een zeer droog gebied. In het begin van de negentiende eeuw reisde de Anigozanthos in zaadvorm met de boot naar Frankrijk. De planten werden gekweekt in de beroemde kassen en tuin van keizerin Joséphine, waarna werd ontdekt dat de Anigozanthos het ook prima doet als snijbloem.