Skimmia

Warme kleuren, zoete geuren

Nadert de zomer zijn einde, dan veranderen de groene bessen van de Skimmia in donkerrode parels. Fonkelend boven de glimmende bladeren verspreiden ze een subtiele zoete geur die helemaal past bij fijn nazomerweer.

Kleuren en vormen

Houd je van lichte kleuren, ga dan voor de skimmia in het voorjaar. In die periode zijn de bessen nog groen met geeltinten. Ben je meer van de donkere tinten, dan is de warme, bordeauxrode Skimmia van het najaar een aanrader. En in tegenstelling tot veel andere besdragende planten zijn vogels en kleine tuindieren geen grote liefhebbers van de besjes van de Skimmia. Die blijven dus lekker lang zitten. 

Symboliek

Er is jammer genoeg maar weinig bekend over de symboliek van de Skimmia. We weten dat ze goed tegen kou kan, niet snel opgeeft en met de seizoenen mee kleurt. Wat ons betreft dus een absolute doorzetter met een fijn gevoel voor stijl.

HERKOMST

De Latijnse naam is in 1784 afgeleid van 'Miyama shikimi', de Japanse term voor Skimmia. De Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als je die kneust, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya.