Physalis

Lampionlicht in je vaas

Fiere lampionnetjes in oranje-gouden tinten die kleur en licht geven aan de herfst: Physalis, leuk je te ontmoeten. Een pracht van een blijmaker die ook bekend staat onder haar alias lampionplant.

Kleuren en vormen

Over de kleur en vorm van de Physalis kunnen we kort zijn: de oranje lampionvorm maakt deze takken zo bijzonder. De lampionnetjes die ongeveer 5 centimeter groot zijn, lijken gemaakt van kwetsbaar papier die heel voorzichtig in de juiste vorm zijn gebracht. In de lampion van de Physalis peruviana vind je bovendien een oranje besje met een zoetzure smaak. Je kunt er bepaalde soorten jam van maken of een dessert mee opfleuren. Let wel op: niet alle soorten zijn geschikt voor consumptie, overleg altijd even met je bloemist.

Symboliek van de Physalis

Het Griekse woord Physalis (ϕυσαλλίς) betekent blaas, oftewel omhulsel. De lampion beschermt en omhult het besje en staat symbool voor veiligheid, voor troost en bescherming. Extra toepasselijk in de gure maanden waarin je Physalis aantreft bij de bloemist.

Herkomst van de Physalis

Het plantengeslacht is familie van de nachtschade (Solanaceae). Zo helder als de symboliek is, zoveel verwarring bestaat er over de herkomst van de lampionplant. Japan, China of toch Zuidoost-Europa? Steek je vinger op als je het weet, of als je gewoon dolblij bent om de lampionnetjes in een vaas bij je in de buurt te hebben.