Lathyrus

Een zachtaardige, tedere bloem met zoet parfum

Het lijkt of deze tedere pronk- of siererwt een zoete doorvertaling is van de prinses op de erwt. Bij veel koningshuizen valt ze namelijk erg in de smaak en bij prinses Juliana stond ze met stip op één. Zij verzamelde de meest bijzondere rassen en kruiste ze tot nog mooiere exemplaren. Natuurlijk komt dit door de vrolijke, fragiele uitstraling en eindeloze kleurkeuze, maar ook de geur is erg bijzonder. Het zoete koninklijke aroma is niet voor niets erg geliefd bij parfumhuizen. Hoogste tijd dus om je eigen paleis ermee te vullen! 

lathyrus | mooiwatbloemendoen

Kleuren en vormen

De zachte pasteltinten of gemêleerde kleuren zijn prachtig! Kies voor rood, oranjerood, lila, mauve, wit of roomwit. Er zijn zelfs een paar tweekleurige varianten. De bloemen pronken alleen of in trossen op hun lange stengels. De romantische uitstraling en de betoverende geur van de bloem maken haar geliefd op bruiloften. De peulvruchten kunnen enkele, maar ook meerdere zaden bevatten.

Zoals de Nederlandse naam al doet vermoeden, groeien er erwtjes (zaden) aan de plant. Deze zijn wel heel anders dan de erwtjes die op ons bord liggen, die van de Lathyrus zijn niet eetbaar. De mooie dame komt uit de familie van de vlinderbloemigen en er zijn minstens 100 variëteiten in kleuren waar je van smelt. Een klein beetje eigenwijs is ze wel, want ze wil per se op de langste dag van het jaar bloeien.

Symboliek

De betoverende geur van deze chique bloem maakt het leven een stuk mooier. Ze staat dan ook voor zachtaardigheid. Daar mag je jezelf dus best eens flink mee verwennen!

Herkomst

Deze van oorsprong Siciliaanse bloeier was er vroeger alleen in paarsblauw tot karmozijnpaars. Eind 17e eeuw werd ze ontdekt. Ze behoort tot de vlinderbloemfamilie, die van nature uit Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en de gematigde streken komt. De naam Lathyrus is afgeleid van het Griekse lathuros, wat peulgewas betekent. De tweede naam, 'odoratus', slaat op de bijzondere geur.