Amaryllis

De stralende ster in huis

Zet de verwarming maar een graadje lager, want de amaryllis brengt een flinke dosis warmte op koude dagen. Ze wordt ook wel de fonkelende ster van de feestdagen genoemd en is een echte decemberfavoriet! Maar ook in het prille voorjaar doet ze 't goed. Laat jij deze langstelige, statige schoonheid ook stralen in jouw huis? Lees verder en ontdek alles over de kleuren, symboliek en verzorging van de amaryllis.

amaryllis | mooiwatbloemendoen

welke kleuren en vormen heeft amaryllis?

De bloemblaadjes van de Amaryllis zijn heel bijzonder; ze lijken wel van prachtig fluweel. Amaryllissen zijn er in het wit, rood, geel, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er wel vier tot zes indrukwekkende bloemen aan de steel. De Amaryllis als snijbloem heeft geen bladeren, daarom noemen ze haar in de Verenigde Staten ook wel een ‘Naked Lady’.

Hoe verzorg je amaryllis?

Welke verzorging heeft een Amaryllis als snijbloem nodig? Dit zijn onze verzorgingstips om zo lang mogelijk van je amaryllis te genieten:

  • Snijd de stelen van de Amaryllis schuin af
  • Kies een stevige glazen vaas uit, zodat je van de Amaryllis geniet vanaf de steel
  • Zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel voor bolbloemen
  • Zet de amaryllis op een redelijk koele plaats (niet vlakbij de verwarming)
  • Zet de Amaryllis niet op de tocht of naast de fruitschaal
  • Ververs het water in de vaas regelmatig, het liefst om de dag

HOE WORDT AMARYLLIS GEKWEEKT?

Benieuwd hoe Amaryllis gekweekt wordt? Neem een kijkje in de kas van Marrewijk Amaryllis! Maak kennis met kwekers Arno en Lisa van Marrewijk, ontdek alles over het duurzame kweekproces, de populairste Amaryllis soorten en nog veel meer! 

wat is de symboliek van amaryllis?

De Amaryllis is een betekenisvolle bloem. Amaryllis staat symbool voor trots en betoverende schoonheid. Met haar imposante verschijning uit ze een gevoel van bewondering, waardering en genegenheid. Echt een bloem om harten mee te veroveren dus! Dat kan vanaf de keukentafel in een boeket, maar werkt ook perfect als je een mooie bos weggeeft aan een geliefde. 

Herkomst amaryllis

De Amaryllis zoals we die kennen komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied. Eigenlijk is het geen Amaryllis, want wat wij amaryllis noemen, heet eigenlijk Hippeastrum. Deze stralende bloem is een afstammeling van de narcisfamilie en groeit uit een bol. De naam Hippeastrum komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘ridderster’, verwijzend naar de stervormige bloembladeren. 'Hippeus' betekent ridder en 'astron' betekent ster.