Rouw

Alles over afscheid en bloemen

Mooiwatbloemendoen.nl laat je graag ervaren dat bloemen blijdschap brengen. Maar ze doen meer. In tijden van verlies, afscheid en verdriet geven ze troost en betuigen ze respect. Ze vertellen een verhaal en helpen je om herinneringen te koesteren. In dit rouwdossier lees je wat bloemen kunnen doen bij een overlijden, de uitvaart en bij het herdenken van iemand.

Rituelen en bloemen

In ons interview met uitvaartbegeleider Janneke vertelt zij hoe belangrijk rituelen zijn bij een overlijden, omdat ze helpen bij het accepteren van de dood. Het uitzoeken van rouwbloemen is zo'n ritueel. Maar welke, in welke vorm en wanneer? Janneke geeft een paar praktijkvoorbeelden.

Symboliek en kleur

Ook laten we je zien welke symbolische betekenis bloemen hebben. Staan ze voor vriendschap, voor liefde of iets anders? Het verschilt per bloem en soms ook nog per kleur. Het overzichtje kan je helpen bij het uitzoeken van bloemen voor een rouwboeket of -stuk.

Tips en inspiratie van een bloemist

Of ga je liever uit van iemands lievelingsbloem? Misschien vind je het belangrijk dat het karakter van de overledene terugkomt in een rouwstuk, lees dan ons interview met bloemist Paul. Hij vertelt niet alleen hoe hij te werk gaat, maar geeft ook tips over het kiezen van een bloemist en inspiratie voor bloemwerk voor de uitvaart. Bovendien vertelt hij hoe je de bloemen daarna kunt bewaren.

Herdenk en rouwen in andere culturen

En daarover gesproken: iemand gedenken, een herinnering koesteren hoort ook bij het rouwproces. We vertellen je hoe een altaartje je daarbij kan helpen en welke rol bloemen kunnen spelen in de verwerking. Tenslotte laten we een paar voorbeelden zien van het gebruik van rouwbloemen over de grens.


Foto credit: de foto's zijn van Spons.nu / @Dromelot.