Leucospermum

Uitbundige en enthousiaste sprieten

Deze Zuid-Afrikaanse herfstbloeier heet officieel Leucospermum cordifolium. Gelukkig mogen we haar ook gewoon speldenkussen noemen. Zoals je ziet, verwijst deze naam naar de gelijkende bloeiwijze. De prachtige bloem komt in eerste instantie wat stekelig over, maar al snel blijkt ze geen spelden, maar uitbundige en enthousiaste sprieten te hebben.

Kleuren en vormen

De van oorsprong oranje bloem is tegenwoordig ook in okergeel, citroengeel en een roodachtige kleur verkrijgbaar. De stevige bladeren zijn licht behaard en wijzen naar boven langs de twijg. Het blad is bedekt met een dunne waslaag, als bescherming tegen de zoute zeewind… maar binnen heeft ze die waarschijnlijk niet echt nodig.

Symboliek

De naam Leucospermum komt uit het Grieks en betekent letterlijk wit zaad. Cordifolium betekent met hartvormige bladeren. Je zou daardoor denken dat er een flinke symboliek achter deze bloem zit. Maar helaas, de symbolische waarde moet je zelf creëren. De verschillende kleuren hebben allemaal wel een eigen betekenis.  

Herkomst

De Zuid-Afrikaanse kleine boom groeide oorspronkelijk langs rotsachtige hellingen aan de kusten in het zuidwesten van Kaap de Goede Hoop. Nu wordt het speldenkussen ook geproduceerd in Israël en Australië.