Saffloer

Distelachtig type in vurig oranje

Vers of gedroogd, met saffloer kun je alle kanten op. Vooral als je op zoek bent naar een beetje vuur in je vaas. Durf jij het aan met deze bloem?

Saffloer Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Kleuren en vormen

De wetenschappelijke naam van saffloer is Carthamus tinctoria. Tot zover het officiële gedeelte van deze bloemenwijzer. Je herkent saffloer aan de distelachtige vorm en haar opvallende tint: de bloem verkleurt van geel via oranje naar rood. Het blad is stekelig van vorm.

Symboliek

Deze bloemen symboliseren geluk en blijheid. In folklore werd gedacht dat de bloemen een steentje bij konden dragen om liefde of zelfs een huwelijk aan te trekken. Ben jij vrijgezel en wil je daar verandering in brengen? Een vaas vol saffloer zou zomaar eens jouw relatiestatus kunnen wijzigen!

Herkomst

Oorspronkelijk kwam de bloem alleen voor in Turkije, Syrië en het gebied dat omschreven wordt als de Levant. De naam Carthamus tinctoria verwijst naar het feit dat de bloem werd gebruikt als basis voor verf. Carthamus verwijst namelijk naar het Arabische woord kurthum, wat verven betekent en tinctorius betekent ‘gebruikt al verf’. Oude Egyptenaren gebruikten 3500 voor Christus al saffloer om mummiewindsels en graftombes te verven. Op andere plekken in de wereld wordt olie van de bloem gebruikt om lampen te laten branden, eten mee te bereiden, het wordt verwerkt in zeep, zalf en cosmetica. In China gebruikte men de bloem en de plant in geneeskunde. Veelzijdig type dus, de saffloer.