Kniphofia

Een vuurpijl in jouw vaas

Houd je wel van een beetje avontuur, van net even anders? Dan is Kniphofia jouw maatje. De vurige bloem geeft ieder boeket een vleugje extravagantie.

Kleuren en vormen

Kniphofia staat ook bekend onder de aliassen vuurpijl of fakkellelie, als je de bloem ziet snap je wel waarom. De buisvormige bloemen worden steeds kleiner naarmate ze de top van de stengel naderen, als een pijl. Ze zijn geel, oranje, rood en alle tussenliggende kleurvariaties. Het blad aan de lange steel van de Kniphofia ziet er grasachtig uit. 

Symboliek 

Van de Kniphofia is geen symbolische betekenis bekend, maar als je het ons zou vragen zou het vurigheid kunnen zijn. Wat denk jij?

Herkomst 

De geboortegrond van de vuurpijl vind je in het zuiden, in Zuid-Afrika om precies te zijn. Hoe de bloem daar heette weten we niet, haar huidige naam kreeg ze eind achttiende eeuw in Europa. Toen werd de bloem als eerbetoon vernoemd naar de Duitse professor geneeskunde en plantkundige Johannes H. Kniphof. De Kniphofia is trouwens familie van de lelie, maar daar zie eigenlijk je niks van.