Cymbidium

Orchidee met wow-effect en uithoudingsvermogen

Een ranke steel met daaraan een bloemenpracht waar je u tegen zegt: dat is de Cymbidium. Zacht als fluweel verspreiden sommige soorten een heerlijk zoete geur.

cymbidium | mooiwatbloemendoen

Kleuren en vormen cymbidium

De Cymbidium herken je aan de lange tak en de bloementoorts met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen. Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. ‘Kymbos’ is Grieks voor boot en daar komt de naam Cymbidium dan ook vandaan. Cymbidium wordt ook wel bootorchidee genoemd. 

verzorging cymbidium

Hoe verzorg je een Cymbidium? Hoeveel water heeft een orchidee als Cymbidium nodig? Lees hieronder de verzorgingstips voor deze orchidee.

  • Snijd de steel van de orchidee schuin af.
  • Zet de orchidee in lauw water.
  • Zorg dat de steel van je Cymbidium altijd in 10 cm water staat.
  • Snijd elke vijf dagen een centimeter van de steel af en ververs het vaaswater regelmatig (het liefst om de dag).
  • Als Cymbidium verwerkt zit in een bloemstuk of boeket, zit de orchidee soms in een flesje. Controleer regelmatig of daar nog voldoende water in zit.

Symboliek cymbidium

In de Chinese cultuur wordt de Cymbidium beschouwd als symbool van deugd, moraliteit en gewaardeerde vriendschap. Het vermogen van de bloem om te bloeien onder veel verschillende omstandigheden, wordt gezien als symbool voor uithoudingsvermogen en veerkracht. Cymbidium is dus de perfecte bloem om cadeau te geven aan een zeer geliefde vriend! Wereldwijd worden orchideeën geassocieerd met elegantie en schoonheid. Dat is ook niet gek, als je kijkt naar het unieke, kleurrijke uiterlijk van de Cymbidium! 

Herkomst cymbidium

Bij orchideeën denk je al snel aan tropische leefomstandigheden, maar de Cymbidium is niet per se een tropisch type. Hij is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is hij in staat zijn mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Een echte overlever dus. Van origine komt de Cymbidium uit Azië, waar de bloem voorkomt in landen als China, Japan, India, Vietnam, Maleisië en delen van de Himalaya. Ook zijn ze te vinden in Australië.