Zeeuws Knoopje

Massafavoriet

De Astrantia major 'Buckland', familie van de Apiaceae, wordt ook wel Zeeuws knoopje genoemd. De wortelstok van de bloem wordt in de volksgeneeskunde nog steeds als kruid gebruikt* voor de maagversterkende stoffen én is een lieveling van honingbijen. Wordt Zeeuws knoopje ook jouw lievelingsbloem?

KLEUREN EN VORMEN

Zeeuws knoopje komt uit de schermbloemenfamilie. De roze en witte bloemschermen zien eruit als een enkele bloem, wat ongebruikelijk is voor deze familie. De stengel van de bloem draagt weinig bladeren.  

SYMBOLIEK

Het Zeeuws knoopje is vernoemd naar het Zeeuwse sieraad te vinden op de tailleband van Zeeuwse klederdracht, maar tegenwoordig te spotten als ring, broche, oorbel en ketting. De Latijnse naam van Zeeuws knoopje is afgeleid van ‘astrum’ dat ster betekent. Dat verklaart, nietwaar?

HERKOMST

Het Zeeuws knoopje komt van nature voor in Midden- en Oost-Europa en Azië. En dan voornamelijk in bergweiden en op open plaatsen in bossen. Zeeuws knoopje is in de Alpen aan te treffen tot wel 2000 meter hoog.

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.