Phalaenopsis

Florale vlinders in je vaas

De Phalaenopsis is een van de vele familieleden van de Orchidaceae, de orchideeënfamilie. Deze beauty staat ook bekend als vlinderorchidee (ra ra, hoe komt ze aan die naam?).

Kleuren en vormen

De Phalaenopsis heeft veel kleine bloemetjes of juist bloemen met een doorsnee van minimaal 10 centimeter. Allemaal hebben ze vijf bloemblaadjes en een ‘lip’ in het midden. Deze felgekleurde lip fungeert als landingsbaan voor insecten die op reis zijn naar het binnenste deel van de bloem. Mooi staaltje natuur-architectuur! De Phalaenopsis loop je tegen het lijf in het wit, lila, knalroze, zalmroze en geel. Voor gestreepte of gevlekte bloemblaadjes draait de bloem haar hand niet om.

Symboliek

Voor alle orchideeën geldt dat zij symbool staan voor zuivere vriendschap. Wedden dat jij ook goed bevriend raakt met een vaas vol florale vlinders? Een ideaal cadeau dus voor een ander of jezelf.

Herkomst

De Phalaenopsis groeit in de natuur op bomen en rotsen in het tropische regenwoud van Azië en Australië. In de achttiende eeuw werd de bloem gespot door ontdekkingsreizigers met een scherp oog voor esthetiek en de rest is geschiedenis. Vandaag de dag is de bloem is niet meer weg te denken uit de winkelschappen. Logisch ook, want krijg jij niet de heerlijke kriebels van Phalaenopsis?