Rouwen en de symboliek van bloemen

Zo kies je passende bloemen voor een uitvaart
Geschatte leestijd: 3 minuten

Soms vertellen bloemen wat je zelf niet kunt zeggen. Bij een uitvaart bijvoorbeeld, of tijdens een ander moment rondom het overlijden van iemand die je lief hebt. Maar welke bloemen kies je? Er zijn geen strenge regels voor, belangrijk is vooral dat het goed voelt. Misschien verwoorden ze een herinnering, of kies je de lievelingsbloem- of kleur van de overledene. Ook bijzonder: maak een keuze aan de hand van symboliek. Hieronder laten we je zien wat je vertelt met welke bloem.

Agapanthus

De bijnaam van Agapanthus is ‘bloem der liefde’, van het Griekse ‘agape’ (liefde) en ‘anthos’ (bloem). Voor iemand waar je heel veel van houdt.


Alstroemeria

De Alstroemeria staat symbool voor een langdurige vriendschap. Een mooie keuze bij het samenstellen van een rouwboeket voor een goede vriend of vriendin.


Calla

De Calla staat voor zuiverheid, sympathie en schoonheid. Ook de vorm van de bloem, met de gestileerde kelken, leent zich goed voor een liggend rouwstuk.


Chrysant

Vooral in Azië wordt de witte en gele chrysant veel gebruikt bij afscheid. Deze 'gouden bloem' staat in die landen vol van betekenis. 


Cymbidium

Deze stijlvolle orchidee is in China een speciaal geschenk voor vrienden, want de Cymbidium staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.


Dahlia

De dahlia staat symbool voor weelde, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. Vooral dit laatste is een prachtige boodschap voor een overleden partner.


Freesia

Naast de dahlia, is de zacht geurende freesia een mooie keuze bij het overlijden van een levenspartner. De bloem staat namelijk symbool voor onvoorwaardelijke liefde.


Hortensia

Hortensia, of Hydrangea, staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede. Dat maakt dit een mooie bloem voor een rouwboeket.


Lelie

Je verwachtte 'm misschien al in dit rijtje. De lelie staat voor vergankelijkheid en de pure uitstraling van de bloem geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.


Lisianthus

De Lisianthus staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. Met deze bloem zeg je dankjewel tegen de overledene.


Orchidee

De orchidee staat voor zuivere vriendschap en is, net als de Alstroemeria, een passende bloem als je afscheid moet nemen van een mooie vriendschap.


Roos

Als er een bloem is die de liefde uitspreekt, dan is het de roos wel. Dat maakt de bloem een liefdevolle bloem voor een rouwboeket, of om los mee te nemen naar een uitvaart.


Solidago

Deze bloem geeft steun in een moeilijke tijd en is daarom ook een attent gebaar naar de nabestaanden. Je kunt jezelf natuurlijk ook trakteren op een troostend boeket met de Solidago erin.


Nog meer mogelijkheden

Is de bloem die je koos niet verkrijgbaar in dit seizoen of zoek naar je wat meer inspiratie? We interviewden een bloemist, die tips geeft over kleurgebruik, boeketvormen en andere suggesties om over na te denken.