Een 'boeketje geluk' op International Day of Happiness

Geïnspireerd op de werken van Takashi Murakami

Op maandag 20 maart is het International Day of Happiness, oftewel: de Internationale Dag van het Geluk. En hoe anders kun je deze dag vieren dan met een boeket waar je instant happy van wordt? We laten ons voor dit boeket graag inspireren door de Japanse kunstenaar Takashi Murakami. Hoewel je zijn naam misschien niet kent, ken je hoogstwaarschijnlijk wel zijn werk. Wat dacht je bijvoorbeeld van het kleurrijke LV-logo op de populaire tassen van Louis Vuitton? Naast veel kleur is het gebruik van bloemen kenmerkend voor Murakami’s werk: een goede reden om zijn kunst eens terug te laten komen in een boeket!

Murakami boeket mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Takashi Murakami, grondlegger van New Pop

Murakami is een van de meest baanbrekende kunstenaars van deze tijd. Hij werd in 1962 geboren in Tokio en volgde een opleiding aan de Nationale Universiteit voor Schone Kunsten en Muziek. Hier haalde hij zijn doctoraat in ‘Nihonga’: een van de oudste Japanse schilderkunsten met een mix tussen Westerse en Oosterse stijlen. Het bijzondere aan het werk van Murakami is dat hij zowel traditionele kunst maakt (zoals schilderkunst), als nieuwe, digitale en commerciële kunst. 

Murakami wordt gezien als een van de grondleggers van de Superflat stijl, ook wel New Pop genoemd. Deze stijl is te herkennen aan grote egale kleurvlakken, vaak geïnspireerd op anime en manga figuren. New Pop vertoont overeenkomsten met Pop Art, maar bevat meer elementen uit de Japanse cultuur. Murakami gebruikt vaak bloemen in zijn kunstwerken. De inspiratie voor het gebruik daarvan ontstond na de atoombomaanvallen in Hiroshima en Nagasaki in 1945. De lach van een bloem ziet er op het eerste gezicht uit als geluk, maar als je beter kijkt, zie je dat er ook tranen achter deze glimlach kunnen zitten.

Bekende werken

In 2002 werd Murakami benaderd door Marc Jacobs om een speciale collectie te ontwerpen voor Louis Vuitton. Het resultaat? Een vrolijk en kleurrijk design met het bekende LV-logo. Dit succesvolle ontwerp maakte Murakami in één klap wereldberoemd, wat zorgde voor samenwerkingen met veel bekende merken. Zo ontwierp hij kleding en schoenen voor Vans en Comme des Garçons en de cover van een album van rapper Kanye West. Ook animeerde hij Pharell Williams voor een themesong

Takashi Murakami boeket

Met zoveel bloemen in Murakami’s vrolijke kunstwerken, konden we niet anders dan ons laten inspireren tot een kleurrijk boeket. En dat doen we natuurlijk op een manier die we van hem gewend zijn: door gebruik te maken van verschillende kleurvlakken! 

Dit heb je nodig

Zo maak je het boeket

De uitvoering is simpel: sorteer de bloemen per kleur. Zet de bloemen in een mooie vaas et voilà: je hebt een vrolijk ‘Murakami boeket’ op tafel waar je direct gelukkig van wordt. Perfect voor op International Day of Happiness!  

Hoe ziet jouw Murakami boeket eruit? We zijn benieuwd! Deel jouw boeket via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatbloemendoen.