Bloemen en rouwrituelen

Zo kunnen bloemen helpen bij het rouwproces

Voor, tijdens en na een uitvaart kunnen bloemen een bijzondere rol spelen. Voor de directe familie, maar ook voor vrienden en andere nabestaanden. We spraken met Janneke Vreeling van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding over bloemen en rouwrituelen.

bloemen rouwrituelen rozen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

'Bloemen uitzoeken is een ritueel en rituelen zijn belangrijk voor nabestaanden. Dingen zelf doen rondom een uitvaart is van grote waarde bij het accepteren van een overlijden, en bloemen kiezen is daar een goed voorbeeld van. Alles kan tegenwoordig op het gebied van rouwbloemen, maar stel jezelf vooral de vraag: "Wat vind ík belangrijk en past dat bij de overledene?" Houd dat in je achterhoofd.' 

het Herleven van vroegere tijden

Herinneringen ophalen en een gevoel van nostalgie: ze spelen doorgaans een grote rol bij iemands overlijden. Stijltrend Traditional Sentiment draagt bij aan het herleven van vroegere tijden. De geselecteerde bloemen en prachtige boeketten van deze trend geven je een warm, comfortabel gevoel en dragen bij aan het herleven van vroegere tijden. Laat je inspireren

Gepaste rouwbloemen

Waar men vroeger meestal uitging van ‘wat hoorde’, en wat de betekenis en kleur van een bloem was, gaat het bij het kiezen van rouwbloemen tegenwoordig steeds meer om wat mensen zelf mooi vinden en wat past bij de overledene. ‘We zien dat nabestaanden met dat idee naar een bloemist gaan, of samen een pluktuin bezoeken om daar een rouwboeket te plukken', aldus Janneke. 

Troostboeket

Naast bloemen voor de overledene, worden er steeds vaker losse bloemen meegenomen om aan de nabestaande(n) te geven. In sommige landen, zoals Groot-Brittannië, is het bovendien traditie om de nabestaande(n) een troostboeket te geven. Dit mooie gebaar zien we de laatste jaren ook steeds vaker in Nederland.  

Boeketjes en vergeet-mij-nietjes

Andersom zien we steeds vaker dat ook bezoekers van een uitvaart bloemen krijgen. ‘Soms worden er na een uitvaart boeketjes gemaakt van een groot rouwstuk, om aan familie en vrienden te geven. En laatst begeleidden wij een uitvaart waar er bij het verlaten van het samenzijn zaadjes van vergeet-mij-nietjes werden meegegeven om thuis te planten. Zo creëer je met bloemen en planten een blijvende herinnering', aldus Janneke.

Meer weten over het kiezen van rouwbloemen?

In ons interview met bloemist Paul Wijkmeijer lees je meer over het kiezen van rouwbloemen en de mogelijkheid om daar na de uitvaart iets mee te doen. Hij maakte ook het boeket met o.a. Gloriosa, roos en Calla dat je op de foto ziet bovenaan dit artikel.