DIY: bloemen in je poëziealbum

Echte bloemen drogen tot plaatjes

Wist je dat je gedroogde bloemen kunt gebruiken als plaatjes voor een poëziealbum? Of om een notitieboekje mee op te vrolijken? Ook je dagboek knapt er onwijs van op! Ben je erg enthousiast geweest en heb je gedroogde bloemen over? Geen zorgen. Een kartonnen doosje is heel geschikt om geperste bloemen in te bewaren (in tegenstelling tot eentje van plastic – dat ademt niet). Bewaar je gedroogde bloemen liggend, op een donkere plek en op kamertemperatuur. Lees verder en ontdek hoe je zelf bloemen droogt. 

Bloemen drogen voor in je poeziealbum Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Dit heb je nodig

  • Een poëziealbum of een mooi notitieboekje
  • Verse bloemen of bloembladeren, wij gebruikten roos, ranonkel, dahlia en anjer
  • Een dik boek en vloeipapier
  • Optioneel: een bloemenpers

Tip: gebruik verse bloemen, het liefst op het hoogtepunt van de bloei. Komen ze direct uit je vaas? Laat ze dan eerst goed uitdruppelen. Wil je liever een bloem drogen met een dikkere kop, zoals een zonnebloem? Droog dan alleen de aparte bloemblaadjes die je van de kop afhaalt. Hetzelfde geldt voor bloemen met een dikkere steel zoals een roos. Ook grassen, bladeren en kruiden kun je droogpersen. Zorg er bij grassen voor dat je de halmen goed uitspreidt: zo plakken ze minder aan elkaar en drogen ze sneller.

Bloemen drogen voor in je poeziealbum Mooiwatbloemendoen.nl

bloemen drogen in een boek

Bloemen persen tussen de bladzijden van een dik boek is de makkelijkste manier. Gebruik niet je lievelingsboek: door het vocht dat uit de bloemen wordt geperst, kunnen de bladzijden verkleuren en ­vervormen. Zorg dat de laag bladzijden tussen de bloemen minimaal een halve centimeter is: stop het boek dus niet te vol. Bij een gelijkmatige verdeling van de druk krijg je het mooiste resultaat. Leg de bloemen tussen papier dat vocht opneemt, zoals vloeipapier (test het eerst door er met een stift op te tekenen: als het papier de inkt meteen opzuigt, is het geschikt). Keukenpapier of papieren zakdoekjes zijn minder bruikbaar: de patronen van dit papier laten een afdruk achter in de bloemen. Leg niet te veel bloemen op een bladzijde om schimmel te voorkomen.

bloemen drogen in een bloemenpers

Je kunt je bloemen ook in een bloemenpers leggen die je steeds aandraait, dan worden ze platter dan in een boek. Leg ze tussen papier en karton in de pers. Volgorde van lagen: karton, papier, bloemen, papier, karton, papier, bloemen et cetera – je kunt dus meerdere lagen maken. ­Bloemen komen uit de pers zoals jij ze neerlegt: open of dicht. Hier kun je mee experimenteren.

wachttijd

Hoe je je bloemen ook droogt: houd een gemiddelde wachttijd van vier weken aan. Dunne bloemen kunnen na twee weken droog zijn, dikke bloemen hebben soms wel maanden nodig. Maak de pers of je boek niet tussentijds open: de kleur van de bloem kan er gedeeltelijk door verloren gaan en je bloemen kunnen verschuiven.

NOG MEER COLLECTING MEMORIES

Deze DIY past helemaal in dé stijltrend van dit moment: Collecting Memories, waarin tijd voor jezelf, een gevoel van veiligheid en herinneringen creëren met bloemen centraal staan. Meer weten over deze stijltrend? Ontdek hier meer over de trend. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Pinterest en Facebook