Kijkje in de kas: Lathyrus

Romantische bloem met betoverende geur

Zodra je één stap zet in de kas van Lathyrus.nl komt de betoverende, zoete geur van de lathyrus je al tegemoet. Het is overduidelijk: kwekers die hier werken hebben geen parfum nodig! Lees verder en ontdek meer over deze delicate bloem, het kweekproces en de manier waarop je haar het beste verzorgt.

lathyrus.nl kwekerij lathryus | mooiwatbloemendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Familiebedrijf

Bij lathyrus.nl, ‘s werelds grootste lathyrus kweker, staat alles in het teken van deze prachtige bloem. De kwekerij, een familiebedrijf, produceert jaarlijks maar liefst 8 miljoen lathyrussen in 22 verschillende kleuren. Rob Hoogeveen (rechts op de foto) focust op het kweken van de bloemen en Jarek Ewiak (links op de foto), is verkoper bij lathyrus.nl. 

Het kweekproces

De lathyrus is een waar kunstwerk om te zien. Het bewerkelijke kweekproces maakt deze fragiele bloem nog kunstiger en exclusiever. Lathyrus wordt met hand gekweekt, en dat proces gaat als volgt: zodra de ranken volgroeid zijn, komen er uit de bloem een soort peulen. In deze peulen groeien zaadjes. Eén peul kan wel 6 tot 10 zaadjes hebben. Deze zaadjes groeien uiteindelijk weer tot nieuwe lathyrus ranken die tot wel 6 meter hoog groeien. Per rank worden gemiddeld 15 stelen Lathyrussen geoogst. Van zaadje tot oogst duurt ongeveer 10 weken waarna het proces weer eindeloos opnieuw begint.

peulen zaadjes lathyrus kweekproces | mooiwatbloemendoen

een natuurlijk proces

De kas van lathyrus.nl is dankzij de zonnepanelen zelfvoorzienend in stroom. Aangezien lathyrus een sterke bloem is, die weinig vatbaar is voor ziektes, zijn gewasbestrijdingsmiddelen amper nodig. Wel worden natuurlijke bestrijders zoals vliegjes ingezet om luizen tegen te gaan. 

hoe verzorg je een lathyrus

Hoewel lathyrus een delicate, fragiele bloem is, is de verzorging ervan niet moeilijk. Plaats de bloem in een vaas met ongeveer drie centimeter water en voeg bloemenvoedsel toe. Zet de bloemen, zoals alle snijbloemen, niet in de volle zon. Jarek deelt nog een handige tip: “Zet de lathyrussen niet in te veel water. Doordat de bloemstelen geen bladeren hebben, ademt de bloem door de steel. Als je de steel te ver onder water zet, kan de bloem niet ademen en zal die verdrinken.” 

lathyrus snijbloem kleuren | mooiwatbloemendoen

Koninklijke favoriet

De delicate, romantische en heerlijk geurende lathyrus is de perfecte decoratie tijdens evenementen en bruiloften. En wist je dat de lathyrus de lievelingsbloem was van meerdere leden van het Koningshuis, waaronder Juliana? Juliana’s tuinman kweekte zelfs lathyrussen speciaal voor haar eigen gebruik. Ook Maxima en andere leden van koninklijke families worden regelmatig gespot met de lathyrus.

Meer inspiratie

Wil je graag meer ontdekken over de lathyrus? Neem dan eens een kijkje in onze bloemenwijzer. Ook leuk: ontdek dit heerlijk geurende boeket met lathyrus en viburnum, als natuurlijk parfum voor in huis. En ben je nieuwsgierig naar wat er nog meer gebeurt achter het kasglas? Neem dan eens een kijkje bij de kleurrijke Gerbera kwekerij LG Flowers, of duik in de wereld van de hartvormige Anthurium

lathyrus parfumbloem | mooiwatbloemendoen