Welke bloemen geef je in welke situatie?

Van liefdesverklaring tot steunbetuiging

Op sommige momenten kan het moeilijk zijn om te verwoorden wat je voelt. Bloemen kunnen je helpen! Ze worden al sinds oudsher gegeven wanneer woorden tekort schieten óf wanneer je tussen de bloemblaadjes door moet lezen. Van liefdesverklaring tot steunbetuiging: lees verder en ontdek welke bloemen je helpen om je warmtekreten te delen, als je zelf de woorden even niet kunt vinden.

bloemen liefde steun | mooiwatbloemendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Chrysant

In Azië is de chrysant al eeuwenlang razend populair. Zo populair dat zelfs de keizerlijke familie en later de overheid de bloem adopteerde als symbool voor ‘lang leven’. De naam van de chrysant is afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem). Het is de perfecte bloem om iemand veel geluk en een wijs, lang leven te wensen. Is iemand eenzaam of wens je iemand een goede gezondheid? Ook dan helpt deze bloem bij het overbrengen van je boodschap.

Anjer

De anjer staat symbool voor liefde, hartstocht en romantiek. Witte en roze anjers staan symbool voor de onsterfelijke en onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en kind. De anjer is daarom al ruim honderd jaar een populaire bloem voor Moederdag. Anjers zijn daarom ook een toepasselijke bloem om te geven bij groots gemis van een kind, een miskraam of stilgeboorte. En wist je dat we de anjer dit seizoen veel terugzien? Ze maakt namelijk deel uit van de Trend Collectie van dit moment. 

Tulp

Tulpen staan symbool voor onstuimige liefde, genegenheid, bescherming, hoop en positiviteit. De tulp werd vroeger ook wel Godsbloem genoemd en stond voor bescherming en spirituele groei. Ook de kleur van de tulp kan bepalend zijn voor de boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Alstroemeria

De alstroemeria staat symbool voor een langdurige vriendschap. Het is dan ook het perfecte cadeau om een mooie vriendschap mee te vieren. Alle zes de bloemblaadjes van de alstroemeria staan voor een waardevolle eigenschap; begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect. Welk blaadje voor welke betekenis staat, mag je zelf kiezen. Het is een bloem waarmee je laat zien dat je er altijd voor iemand bent. In welke moeilijke situatie een vriend(in) ook verkeert, met deze bloem zit je dus altijd goed.

Aster

Wens je jezelf een goede oude dag of kan je oma wel een boost gebruiken, koop dan een flinke bos asters, want die beloven naast herfstvreugde een gelukkige oude dag. Ze zijn bovendien een echte moodbooster! Sowieso zijn bloemen een goede manier om ouderen een boost te geven, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. 

Blauwe distel

Je zou kunnen zeggen dat de distel het leven symboliseert. De combinatie van de zachte bloemkern en de stekelige bladeren laat zien dat het leven zowel vrolijke als verdrietige perioden kent. De distel is daarmee een bloem die in meerdere situaties heel toepasselijk kan zijn.

Callicarpa

Paarse bloemen staan voor waardigheid, voorbereiding, ernst en rouw. Dat maakt de paarse callicarpa een passende bloem om te geven aan naaste familie die een uitvaart regelen om ze te laten weten dat je er voor ze bent. Maar ook een passende bloem voor heel veel andere situaties waarbij woorden tekort schieten.

Cymbidium

In China is de Cymbidium een geschenk voor vrienden. De bloem staat namelijk symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap. Prachtig in combinatie met alstroemeria! Wederom geschikt om je een vriend(in) te zeggen: ik ben er voor je.

Roos

Natuurlijk staat de roos voor liefde. Echter, geen rozen zonder doornen. De doornen symboliseren dat het leven niet altijd over rozen gaat. De roos zet je dus niet alleen in om de liefde te betuigen maar juist ook je empathie in moeilijkere tijden. Wist je dat iedere kleur ook nog een eigen betekenis heeft? Rood staat voor liefde, wit voor puurheid, roze voor dankbaarheid, oranje voor waardering en geel voor verbondenheid. Ook leuk om te weten: de roos maakt deel uit van de Trend Collectie van dit moment! 

bouvardia

Ben je enthousiast over wat dan ook, dan zijn bouvardia’s jouw beste vrienden. De spitse bloemetjes doen denken aan kleine trompetten, die samen jouw enthousiasme de wereld in toeteren. Haal een paar takjes in huis, zet ze in het water en laat het orkest vooral zijn gang gaan.

dahlia

De liefde kent vele vertalingen in de bloemenwereld. Zo zijn (pioen)rozen de onbetwiste symbolen van romantiek en liefde. Maar wist je dat de dahlia ‘voor altijd de jouwe’ symboliseert? Heb jij je hart voor altijd weggegeven, vier dat dan vooral met een groot boeket dahlia’s. En wist je dat de Dahlia deel uitmaakt van de trendbloemen van dit moment

tuberoos

Waait er een wind van vernieuwing door je leven of die van een geliefde? Dan wappert de tuberoos graag met je mee. Deze geurprinses bloeit op in de nacht en vult een ruimte met haar frisse, lichtzoete geur. Dat is fijn wakker worden!

meer inspiratie

Wat je ook wilt zeggen: je zegt het met bloemen. En wist je dat er geen krachtiger cadeau is dan bloemen? Ze brengen diverse positieve emoties bij zowel de gever als de ontvanger. En dat niet alleen: bloemen zijn zelfs in staat een ochtendhumeur te laten verdwijnen, en zorgen voor meer energie! Kun je nog wel wat meer bloemeninspiratie gebruiken? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest