DIY: compleet natuurlijke verf van de zonnebloem

In de voetsporen van Van Gogh

Beeld je eens in: het is een warme namiddag. Gehuld in een vrolijke zomerjurk met grote zonnehoed zit je op een veranda heerlijk te schilderen met aquarelverf. Je hoeft geen Van Gogh te zijn om hier flink van te genieten, maar je kunt wel in zijn voetsporen treden door natuurlijk gekleurde verf te gebruiken. Met de waterverf van de zonnebloem maak je jouw variant op de vaas met de twaalf zonnebloemen. Óf iets wat nog meer in jouw straatje past natuurlijk. 

DIY: compleet natuurlijke verf van de zonnebloem Mooiwatbloemendoen.nl

Dit heb je nodig voor een inktpotje waterverf

Zo maak je het

Stap 1

Pluk de gele blaadjes van de zonnebloem en maal de blaadjes fijn in een vijzel. In plaats van een vijzel kun je ook een hakmolen gebruiken.

Stap 2

Strooi dit fijngemalen mengsel in een afsluitbare pot en doe daar eenzelfde massa aan water bij. Laat dit een nacht staan.

Stap 3

Haal de pulp door de zeef, wat overblijft is een inktpotje waterverf. Wil je de waterverf geconcentreerder hebben? Kook het dan kort, echter wordt de verf dan bruiner. 

Nu kun je aan de slag met penseel en kwast! Voor het voorbeeld gebruikten we aquarelpapier waarop we verschillende proefjes maakten van de zonnebloemverf, maar ook met Oost-Indische en rode inkt. Deze hebben we opgehangen met een papierhouder.