Vul de afstand met schoonheid

Met betekenisvolle bloemengebaren

Covid-19 maakte ons creatief en collectief de afgelopen maanden. We bedachten manieren om op afstand zo dicht mogelijk bij elkaar te zijn én er voor elkaar te zijn. Van (k)raambezoekjes tot berenjachten, van support your local-initiatieven tot shout-outs voor zorgverleners en van birthday drive-by tot bloemenacties voor eenzame ouderen. We vulden de fysieke en emotionele afstand met schoonheid, in de vorm van betekenisvolle gebaren.

Nu maatregelingen versoepelen, verkeren we in een grijzer gebied: wat kan wel en wat (nog) niet? Hoe we daar invulling aan geven is voor iedereen anders. Waar de één vooral ruimte voelt en die maximaal benut, schroomt de ander om in contact te komen met zijn of haar geliefden.

Blijf attent

Graag willen we je blijven aanmoedigen om de fysieke en/of emotionele afstand te blijven vullen met schoonheid. Denk aan grootouders die hun kleinkinderen niet zien en waar het gemis groot is, (eenzame) ouderen in verzorgingshuizen, die lieve buurvrouw die zich prettiger voelt bij het minimaliseren van contact, de lokale ondernemer die zijn hoofd boven water probeert te houden of je moeder die je wel ziet maar niet zoent.

Het effect van bloemen

We inspireren je graag met concrete tips hoe je de afstand kunt vullen met bloemen. En vertellen je wat bloemen met iemand doen. Zo weten we bijvoorbeeld uit onderzoek dat bloemen ouderen een boost geven, dat bloemen een echte glimlach op het gezicht toveren en vertellen we je wat het geven van bloemen over jezelf zegt. En dat ze ook nog eens helpen tegen een ochtendhumeur is natuurlijk mooi meegenomen.

Bloemen met een boodschap

Onthoud: het gaat om het gebaar dat je maakt. Laat de bloemist je helpen bij het uitkiezen van een mooi boeket, breng het langs en maak een praatje. Gaat dat niet? Dan kun je ze altijd laten bezorgen. Wil je een boeket geven dat aansluit bij het seizoen? Dan vind je hier het boeketrecept van een fris herfstboeket. Of geef je boeket betekenis door gebruik te maken van de symboliek van bloemen. Bloemen dragen een betekenis die vaak goed aansluit bij menselijke emoties, zoals opgewektheid, verdriet, liefde of trots. Voor elke gevoel is wel een passende bloem te vinden. En vervang de alledaagse zoen eens voor een bloem, als je iemand wel kunt zien, maar door de 1,5 meter niet aan kunt raken. 

Net even anders

Wil je het net even anders aanpakken? Maak een fenomenale krans voor aan de voordeur. Zo vul je gelijk de hele straat met schoonheid. Of laat kinderen aan de slag gaan door hen zelf mini-boeketjes te laten maken voor opa en oma.

Deel jouw gebaar

Hoe vul jij de afstand met schoonheid? Laat het ons weten met hashtag #VulDeAfstand en wie weet zie je jouw post terug in onze stories.

Vergeet natúúrlijk ook niet om aan jezelf te denken en je eigen omgeving te vullen met de schoonheid van bloemen.