DE BLOEMENKRANSEN VAN JETTEKE VAN LEXMOND

De ultieme bloemenkrans maak je zo
Geschatte leestijd: 3 minuten

Jetteke van Lexmond werkt al meer dan 20 jaar in de mode industrie. Als fashion editor en creative director kan Jetteke als geen ander stylen. En dan niet alleen kleding en interieur, maar ook bloemen. Speciaal voor Mooiwatbloemendoen.nl maakte Jetteke een prachtige bloemenkrans. Wij spraken haar over haar liefde voor bloemen én delen tips om zelf ook zo’n bloemenkrans te maken.

De bloemenkransen van Jetteke van Lexmond | Mooiwatbloemendoen

WAAR KOMT JE LIEFDE VOOR BLOEMEN VANDAAN?

Ik denk dat ik het van mijn moeder mee heb gekregen, zij was altijd met tuinieren en bloemen bezig. Elke week kocht ze bloemen of stelde ze een boeket samen uit de tuin. Ik merkte wat bloemen deden voor het huis en mijn moeder. Dat is denk ik in mijn DNA blijven hangen. Tot op de dag van vandaag delen we deze gezamenlijke passie.

Toen ik op mezelf ging wonen kocht ik elke week bloemen. Ik kwam erachter dat ik goed was in het samenstellen van boeketten en dat ik het leuk vond om te doen. Ik ervaarde wat voor geluk zo’n boeket mij bracht, hoe bloemen de ruimte transformeren en sfeer bepalen. Ik houd van het transformeren van mensen en ruimtes. Dat kan door middel van kleding en make-up, maar ook zeker met bloemen.

VAN WELKE BLOEM MAAKT JE HART EEN SPRONGETJE?

Dat is een lastige vraag, want ik vind ontzettend veel bloemen mooi. Lathyrus vind ik heel mooi. En allerlei soorten rozen. Vooral pioenrozen, de meer ‘mollige' varianten van de roos. 

ZONDER BLOEMEN IN HUIS VOELT MIJN HUIS…

Het proces waar bloemen doorheen gaan, van het uit de knop komen tot het verwelkingsproces: alles is super mooi. Het gebeurt weleens dat er een paar dagen geen bloemen in huis staan. Ik merk dan dat ik dat leven in huis mis.

HOE KWAM JE OP HET IDEE OM EEN BLOEMENKRANS TE MAKEN?

Met Kerstmis kreeg ik ooit een krans van mijn moeder, voor op de deur. Toen kerst voorbij was, vond ik het zonde om ‘m van de deur te halen. Zo’n lege deur, dat stond gelijk zo ongezellig. Toen ben ik van die kerstkrans een nieuwe krans gaan maken. Daar kwamen heel veel reacties op. Mensen bleven op straat stilstaan en belden aan om te vertellen hoe mooi ze de krans vonden. Het deed veel voor het straatbeeld en het humeur van mensen. De bloemen gingen op een gegeven moment verwelken en verving ik weer door anderen. Zo maakte ik met de seizoenen mee steeds een nieuwe krans. 

DIY: MAAK JE EIGEN BLOEMENKRANS

Met dit stappenplan van Jetteke:

Stap 1 Koop een decoratie ring (van ijzer of hout) of een krans van stro, die goed past bij de verhouding van je deur.

Stap 2 Selecteer bloemen die mooi indrogen, dan blijft je krans langer mooi. Als je kiest voor bloemen die puur voor het moment heel prachtig zijn, dan je ga voor de show en accepteer je dat ze maar een paar dagen mooi blijft. 

Stap 3 Maak de compositie op de krans: knip de bloemen korter en leg de bloemen neer op de ring, op een manier die jij mooi vindt. Kies garen in een kleur die bij de bloemen past en begin de bloemen vast te zetten door het garen om de krans en de bloemen te wikkelen. Zit alles goed vast, hang de krans dan op om te zien of het echt allemaal goed vast zit. 

Stap 4 Blijf kijken hoe het met de krans gaat. De zwaartekracht kan de bloemen laten verschuiven of de bloemen kunnen iets krimpen. Vul de krans dan een beetje aan.

Stap 5 Geniet van thuiskomen, de bloemen lachen je toe!