Geen krachtiger cadeau dan bloemen

Het positieve effect van bloemen
Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat we altijd al dachten, is nu ook wetenschappelijk bewezen: het geven én ontvangen van bloemen zorgt voor positieve emoties. En voor een oprechte glimlach op je gezicht! Hoe dat precies werkt, vertellen we je hier.

effect van bloemen | mooiwatbloemendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

bloemen voor iedere boodschap

Is jouw boodschap “ik hou van jou”, “vergeef me”, “wat een prestatie” of “ik mis je”? Wat je ook wilt zeggen: bloemen doen het goed. Jeannette Haviland-Jones, onderzoeker bij Rutgers University, onderzocht wat de cadeaus die we uitzoeken zeggen over wie we zijn, en of ze beïnvloeden hoe er naar ons wordt gekeken. En jawel: uit het onderzoek bleek dat gevers van bloemen worden gezien als succesvolle, zorgzame en emotioneel intelligente mensen. Dat kunnen we in onze zak steken! 

De resultaten op een rijtje

Mensen die bloemen geven...

  • Worden gezien als gelukkig, sterk, capabel en moedig;
  • Komen emotioneel intelligenter over en geven de indruk dat ze hun gevoelens kunnen uiten en de tijd nemen om de gevoelens van anderen te begrijpen;
  • Worden gezien als mensen die schoonheid en natuur waarderen. 

“Onze bevindingen laten zien dat je door de geschenken die je geeft, kunt beïnvloeden en veranderen wat mensen over je denken”, zegt Haviland-Jones. "Dat nieuws is vooral belangrijk voor mensen die behoefte hebben aan het versterken van vriendschappen en romances, maar ook zakelijke relaties."

BLOEMEN ZORGEN VOOR EEN oprechte GLIMLACH

Aan het eind van de negentiende eeuw ontdekte de Franse neuroloog Guillaume Duchenne dat bij een spontane lach de spieren rondom de ogen samentrekken. Daarom wordt een oprechte glimlach ook wel een Duchenne-glimlach genoemd. Wanneer je je bestie een bos bloemen cadeau geeft, kun je er zeker van zijn dat haar glimlach gemeend is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bloemen voor een Duchenne-glimlach zorgen bij vrouwen. En het effect van bloemen werkt tot ver na het geef-moment door! Drie dagen na het ontvangen van bloemen voelen vrouwen zich nog steeds beter dan ervoor. Bloemen hebben dus direct én op de langere termijn een positieve invloed op je humeur.

meer bloemengeluk

Met bloemen zit je dus goed. Wil je jouw cadeau naar een nog hoger niveau tillen? Maak dan gebruik van de symboliek van bloemen en zorg dat je op de hoogte bent van bloemenetiquette. Zo kies je de juiste bloemen op het juiste moment en zorg je altijd voor een schot in de roos! Wie geef jij een mooi boeket cadeau? Deel je bundeltje geluk met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatbloemendoen en #wehebbenmeerbloemennodig.   

boeket cadeau geven | mooiwatbloemendoen