Bloemenetiquette: van bruiloft tot uitvaart

Hoe hoort het eigenlijk?

Bloemen behoren wereldwijd tot de meest gegeven cadeaus. Niet gek, want bij iedere gelegenheid past wel een boeket. Dat je met rode rozen je liefde verklaart, wist je natuurlijk al lang. Maar hoe zit het eigenlijk met de bloemenetiquette in het theater, bij een bruiloft of een uitvaart? Wat kun je beter doen en laten? We leggen het je uit. 

bloemen etiquette bruiloft uitvaart | mooiwatbloemendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Bloemenetiquette op een bruiloft 

Vaak heeft de bruid een bruidsboeket. Dit boeket wordt volgens de etiquette uitgezocht door de bruidegom en gegeven op het moment dat hij zijn aanstaande ophaalt. Voorafgaand aan de huwelijksceremonie hoort de bruid het boeket in haar rechterhand te dragen. Eenmaal getrouwd, draagt ze het boeket in haar linkerhand. 

Naast het bruidsboeket zijn er natuurlijk de corsages. Volgens de etiquette draagt de bruidegom een corsage met bloemen die verwerkt zijn in het bruidsboeket. De corsage hoort links opgespeld te worden. Dragen de gasten corsages? Ook die horen links opgespeld te worden. Mannen dragen de corsage rechtop, dus met de steel naar beneden. Vrouwen spelden het mini-boeketje andersom op, dus met de steel naar boven. Wil je meer lezen over bloemen op een bruiloft, bekijk dan eens ons trouwdossier.

Bloemenetiquette op een uitvaart 

Al eeuwenlang spelen bloemen een belangrijke rol op uitvaarten. Dit vanwege hun schoonheid, symboliek en troostende eigenschappen. Hoewel vaak wordt gekozen voor rustige en neutrale kleuren, zijn er geen strenge regels voor bloemen die je wel of niet geeft bij een uitvaart. Misschien had de overledene wel een lievelingsbloem of een lievelingskleur? Of is er een algemene wens rondom bloemen? Het is vooral belangrijk dat je je gevoel laat spreken bij het samenstellen van een rouwboeket of rouwstuk. Dat maakt het laatste eerbetoon nog persoonlijker. In ons rouwdossier lees je nog meer over wat bloemen kunnen betekenen bij een overlijden. 

Bloemenetiquette in het theater 

Het is gebruikelijk om de speler(s) en regisseur na een voorstelling in de bloemetjes te zetten. Doe dit niet voorafgaand aan de voorstelling, want dat zou volgens bijgelovigen ongeluk brengen. De procedure voor het uitreiken van bloemen is simpel: terwijl de spelers buigen, worden de bloemen uitgedeeld. De spelers nemen het boeket in ontvangst en steken het omhoog. Zodra het doek valt, nemen ze het mee naar de kleedkamer.

En hoe zit het met het gooien van bloemen op het podium na afloop van een voorstelling? Deze blijk van waardering, vooral bekend uit (oude) films, zien we niet meer zo vaak. Het wordt bovendien niet in alle theaters toegestaan, dus check vooraf of het mag. De algemene regel is: overdrijf het niet en wees voorzichtig. Gooi hooguit één bloem, bij voorkeur een rode roos, richting de voeten van de speler(s). 

bloemen etiquette theater

Een schot in de roos?

Een boeket met gele bloemen staat bij ons symbool voor energie, warmte en vrolijkheid. Maar dat is niet overal het geval! Bloemenetiquette kan verschillen per land, dus geef je bloemen in het buitenland of aan iemand van een andere cultuur? Dan is het verstandig om vooraf even te checken wat de gebruiken zijn. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Je in heel Oost-Europa beter geen gele bloemen cadeau kunt geven? Deze kleur staat in Oost-Europese landen symbool voor verraad. 
  • Bloemenkransen op Hawaii worden gebruikt op blije momenten, maar ook als er iemand overleden is? 
  • Je in China en Japan beter geen lelies en witte/gele chrysanten cadeau kunt geven? Deze bloemen worden daar geassocieerd met de dood.

Zeg het met bloemen

Bloemen zijn een mooi geschenk op vrolijke en verdrietige momenten. Maar wist je dat bloemen ook daadwerkelijk een positieve impact hebben op hoe we ons voelen? Ze zorgen bijvoorbeeld voor een oprechte glimlach, geven je een energieboost en laten je gevoel spreken dankzij hun rijke symboliek. Kortom: met bloemen zit je altijd goed! 

Wat zeg jij met bloemen? Deel het met ons via Instagram en Facebook met de hashtags #mooiwatbloemendoen en #wehebbenmeerbloemennodig.