Ontdek 5 positieve effecten van bloemen

Geen krachtiger cadeau dan bloemen

Wat we altijd al dachten, is nu ook wetenschappelijk bewezen: bloemen bezorgen ons een goed gevoel. En dat is nog niet alles! Jezelf (vaker) een bosje bloemen gunnen en net zo goed voor jezelf zorgen als voor anderen, zorgt voor een betere mentale gezondheid. Waar wacht je nog op? Lees verder, ontdek 5 positieve effecten van bloemen en trakteer jezelf (en een geliefde) op een bosje geluk!

vrolijk boeket | kleurrijk boeket | het effect van bloemen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

1. BLOEMEN ZORGEN VOOR EEN oprechte GLIMLACH 

Aan het eind van de negentiende eeuw ontdekte de Franse neuroloog Guillaume Duchenne dat bij een spontane lach de spieren rondom de ogen samentrekken. Daarom wordt een oprechte glimlach ook wel een Duchenne-glimlach genoemd. Wanneer je jezelf (of een geliefde) een bos bloemen cadeau geeft, kun je er zeker van zijn dat een glimlach volgt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bloemen voor een Duchenne-glimlach zorgen bij vrouwen.

En het mooie is: het effect van bloemen werkt lang door! Zelfs 3 dagen na het ontvangen van bloemen voelen vrouwen zich nog steeds vrolijker dan ervoor. Bloemen hebben dus direct én op de langere termijn een positieve invloed.

2. bloemen verslaan je ochtendhumeur

Uit onderzoek blijkt dat het kijken naar bloemen de perfecte manier is om aan je dag te beginnen. Om het effect van bloemen te kunnen meten, werden de huizen van de onderzoeksdeelnemers voorzien van prachtige bossen bloemen. En dan voornamelijk in de ruimtes die ‘s ochtends veel gebruikt worden, zoals de badkamer en keuken. Vervolgens werd aan de deelnemers gevraagd hoe zij zich in de vroege uurtjes voelden. Wat blijkt: bloemen zorgen voor een positiever begin van de dag, met name wanneer je een mooie bos in de keuken neerzet. Dus waar wacht je nog op? 

flower effect | positief effect bloemen

3. bloemen geven je een energieboost

Naast het verdrijven van een ochtendhumeur, blijken bloemen voor meer moois te zorgen. Onderzoek laat namelijk zien dat een bakje koffie in de vroege ochtend niet het enige is dat jou van extra energie kan voorzien. Ook bloemen zorgen voor een energieboost. Niet voor even, maar de hele dag door! Je fleurt er dus niet alleen je huis, maar ook jezelf mee op. Kortom: een goede reden om vaker een bosje bloemen voor jezelf te kopen.

Tip: zet je boeket op een zichtbare plek of verplaats het boeket gedurende de dag (bijvoorbeeld naar je thuiskantoor als je thuis werkt). 

4. bloemen geven ouderen een boost

Zes maanden lang deed de Amerikaanse Rutgers University onderzoek naar de gezondheidseffecten van bloemen op ouderen. Het onderzoek toonde aan dat bloemen depressieve gevoelens verminderen, sociaal contact aanmoedigen en het geheugen van ouderen prikkelen. Van zulk mooi nieuws word je zelf toch ook helemaal blij? Haal dus snel een bloemetje voor je opa, oma, buurvrouw of andere geliefde op leeftijd. 

vrouw in bloemenveld | bloemen maken gelukkig

5. bloemen cadeau geven is goed voor jezelf 

Je kent waarschijnlijk het gezegde "Geven maakt gelukkiger dan ontvangen". Door je geliefde een bosje bloemen te geven maak je jezelf ook blij! Maar dat is niet het enige positieve gevolg van het geven van bloemen. Jeannette Haviland-Jones, onderzoeker bij Rutgers University, onderzocht wat de cadeaus die we uitzoeken zeggen over wie we zijn, en of ze beïnvloeden hoe er naar ons wordt gekeken. Uit het onderzoek bleek dat gevers van bloemen worden gezien als succesvolle, zorgzame en emotioneel intelligente mensen. Mensen die bloemen geven:

  • Worden gezien als gelukkig, sterk, capabel en moedig;
  • Komen emotioneel intelligent over en geven de indruk dat ze hun gevoelens kunnen uiten en de tijd nemen om de gevoelens van anderen te begrijpen;
  • Worden gezien als mensen die schoonheid en natuur waarderen. 

“Onze bevindingen laten zien dat je door de geschenken die je geeft, kunt beïnvloeden en veranderen wat mensen over je denken”, zegt Haviland-Jones. "Dat nieuws is vooral belangrijk voor mensen die behoefte hebben aan het versterken van vriendschappen en romances, maar ook zakelijke relaties."

meer geluk op een steeltje

Met bloemen als cadeau aan jezelf of een geliefde zit je dus altijd goed. Wil je jouw cadeau naar een nog hoger niveau tillen? Maak dan gebruik van de symboliek van bloemen en zorg dat je jouw bloemen goed verzorgt, zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven in je vaas. 

bloemen maken blij | het effect van bloemen