Sering

Van soorten tot verzorging, snoei en bloei: ontdek alles over sering!

Je ruikt de bloemen soms al voordat je ze ziet: de prachtige bloemtrossen van sering! Deze populaire tuinplant en snijbloem kent vele soorten en maten. Lees verder, ontdek alles over de soorten, verzorging, snoei, bloei en symboliek van sering.

sering: kenmerken en bloei

Sering, ook bekend als Syringa, is een betoverende blikvanger! Sering is een sterke, robuuste struik (heester) of boom, die tijdens de bloei te herkennen is aan de opvallende, vertakte bloemtrossen in pluimvorm. Deze bloemen zijn vaak paars of wit van kleur, maar kunnen ook roze of violet zijn. De bloemen kenmerken zich niet alleen door de bloemtrossen, maar ook door hun heerlijke, zoete geur. De bladeren van sering zijn glad, frisgroen van kleur en vallen af in de herfst. Sering blijft niet groen in de winter, maar is wel winterhard. Sering bloeit doorgaans van april tot juni en heeft zijn bloeipiek in mei. De kleinbloemige sering, ook wel mini-sering, bloeit twee keer: in mei en juni en in augustus en september. 

Sering behoort tot de olijffamilie (Oleaceae), waartoe ook planten als Forsythia, jasmijn en schijnhulst behoren. Sering kan, als je de plant niet snoeit, wel 7 meter hoog worden. Gemiddeld is een sering 1 tot 3 meter hoog. Sering is niet alleen populair als tuinplant, maar ook als snijbloem in de vaas. Daar wordt ze zelfs speciaal voor gekweekt! 

welke soorten sering zijn er?

Er zijn zo'n 25 soorten seringen, maar er zijn honderden cultivars! De gewone sering (Syringa vulgaris), komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa. Maar er zijn ook prachtige soorten die uit China en Korea komen. Dit zijn een aantal bekende hoofdsoorten en cultivars: 

  • Gewone sering: deze soort, ook wel Syringa vulgaris genoemd, is de meest voorkomende soort met de grootste bloemtrossen en de sterkste geur. De bloemen van deze soort zijn paars, wit of roze. De meest bekende 'gewone' seringen zijn:
    • Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth': deze sering is te herkennen aan de paarse/purperrode, relatief smalle en grote bloempluimen die zo'n 30 centimeter lang kunnen worden. Deze soort geurt relatief sterk. 
    • Syringa vulgaris 'Michel Buchner': deze sering staat ook bekend als de 'gewone lila-kleurige sering'. De plant kenmerkt zich door de lila-kleurige bloemen en zwaar vertakte bloeiwijze met dichte bloemtrossen. 
    • Syringa vulgaris 'Madame Lemoine': deze sering staat bekend om haar prachtige, zuiverwitte en geurende bloempluimen. 
  • Dwergsering: dwergsering, ook wel mini-sering genoemd, heeft kleinere bloemtrossen (ongeveer 10 centimeter lang) en een compactere groei dan de gewone sering. Het zijn verfijnde struikjes waardoor deze soort een goede keuze is voor kleinere tuinen of balkons. De bloemen van deze soort kunnen paars, wit of roze van kleur zijn. Dwergseringen bloeien vaak twee keer, namelijk in het voorjaar (mei/juni) en in de nazomer (augustus/september). Een aantal bekende dwergseringen zijn:
    • Syringa meyeri 'Palibin': deze soort is afkomstig uit Noord-China en heeft lichtroze, geurende bloemen en korte pluimen. Deze soort wordt zo'n 1-1.50 meter hoog en wordt ook gekweekt als stamboompje.
    • Syringa microphylla 'Suberba': deze sering heeft fijne, lichtroze bloemen in losse pluimen en heeft vaak een tweede bloei in de nazomer. De struik wordt zo'n 1.20-1.60 meter hoog. 
    • Syringa patula 'Miss Kim': dit is een compacte struik die zo'n 1.25 meter hoog wordt. De buisvormige, geurende bloemen van deze struik zijn lilapaars tot roze van kleur. 

sering in een vaas: zo houd je sering zo lang mogelijk mooi

Sering als snijbloem in je vaas zorgt voor een flinke dosis vrolijkheid en een heerlijke, zoete geur in huis. Wil je zo lang mogelijk van sering genieten? Bekijk dan de onderstaande tips voor de verzorging van sering in een vaas:

  • Snijd de bloemen schuin af met een scherp en schoon mes.
  • Verwijder alle bladeren van de stelen.
  • Zet de seringen in een schone vaas, met lauwwarm water. In tegenstelling tot veel andere bloemen, gedijen seringen goed in veel water. De stelen mogen voor 2/3 in het water staan.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water voor een langere houdbaarheid van je bloemen.
  • Ververs het vaaswater regelmatig.
  • Zet je vaas niet in direct zonlicht, op de tocht of naast de fruitschaal.

Tip: snijd je takjes van je eigen sering af voor in je vaas? Knip ze dan niet te vroeg af! Wacht totdat de bloemen prachtig bloeien, en knip tijdens de bloei wat takjes af om je woonkamer te voorzien van een heerlijke geur en prachtige kleur. 

Sering: Planten, standplaats en verzorging

Sering in je (gevel)tuin of op je balkon? Dan wil je daar natuurlijk zo optimaal mogelijk van genieten. Bekijk daarom de onderstaande tips met betrekking tot de verzorging en de beste standplaats van sering:

  • Je kunt sering het beste planten in de herfst, zodat de grond nog warm is en de plant voldoende tijd heeft om te wortelen voordat de bloeiperiode begint. 
  • Sering gedijt het beste op een zonnige standplaats of eventueel in de halfschaduw. Sering staat het liefst op een plek met minimaal 6 uur zonlicht per dag. 
  • Sering houdt niet van veel wind, dus probeer de sering iets beschut te zetten, bijvoorbeeld vlakbij een muur of heg.
  • Sering bloeit het beste op een goed doorlatende bodem met een neutrale tot kalkhoudende grond (pH tussen de 6 en 8). 
  • Voor goede groei en bloei geef je sering de juiste, organische meststoffen. De beste tijd om te bemesten is in het voorjaar. Geef de sering bemesting met fosfaat en kalium en beperk stikstof. Te veel stikstof zorgt namelijk voor minder bloemen. 
  • Sering kan behoorlijk groot worden, geef de plant daarom voldoende ruimte! 
  • Geef sering extra water tijdens droge periodes. Seringen in pot hebben nog meer water nodig omdat ze sneller uitdrogen.
  • Tip: de sierwaarde van sering is na haar bloeiperiode een stuk minder. Zet vóór de sering een wat later bloeiende tuinplant die een zonnige standplaats nodig heeft (zoals kattenkruid of zonnehoed), zodat je op die plek extra lang geniet van vrolijke bloeiers.

sering bloeit niet: hoe komt dat? 

Bloeit je sering niet? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Dat je sering een jaar overslaat of een jaar minder bloemen geeft, is normaal voor deze plant. Dat kan bijvoorbeeld komen door ongunstige weersomstandigheden (te weinig zon). Bekijk hieronder mogelijke oorzaken voor geen of weinig bloemen aan je sering: 

  • Na het planten kan het enkele jaren duren voordat bloemen verschijnen, omdat de plant veel energie nodig heeft om te wortelen. Soms is het een kwestie van geduld. Geef de sering de tijd! 
  • Je sering heeft te weinig zonlicht gehad. Misschien was het een regenachtig, bewolkt en koud voorjaar en heeft de plant te weinig warmte gehad en bloeit hij volgend jaar wel weer. 
  • Je hebt je sering verplant, waardoor de plant tijd nodig heeft om op kracht te komen. 
  • Het kan zijn dat er te veel stikstof of te weinig kalk in de grond aanwezig is. Je kunt dan meer blad dan bloemen krijgen. Jaarlijkse bemesting met fosfor kan zorgen voor een betere groei en bloei. 
  • Je hebt je sering niet op de juiste wijze gesnoeid. Bekijk hieronder de tips voor het snoeien van je sering. 

sering snoeien: wanneer en hoe?

Sering staat bekend om haar uitbundige bloei en groeit zo'n 20-40 centimeter per jaar. Regelmatig snoeien is nodig om de plant compact te houden en te zorgen voor veel bloemen! Hoe je een sering snoeit is afhankelijk van hoe oud de plant is en wat je wensen zijn qua grootte van de plant. 

  • Jonge 'gewone' sering snoeien: bij een jonge sering is het vaak al voldoende om, direct na de bloei (juni), uitgebloeide bloementrossen weg te knippen en de toppen eruit te knippen om de plant compact te houden. Door de uitgebloeide bloemtrossen weg te knippen voorkom je zaadvorming en gaat alle energie naar de vorming van nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar. 
  • Oude 'gewone' sering snoeien: wanneer je een sering in de tuin hebt staan die al jaren oud is en meters hoog, kun je, indien gewenst (bijvoorbeeld als er alleen bloemen komen in de toppen), grondiger snoeien in de rustperiode (november t/m maart).
    • Je kunt de sering drastisch snoeien door oude takken af te zagen of knippen tot zo'n 50 centimeter boven de grond. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen, maar het kan wel een aantal jaren duren voordat je sering weer bloeit. 
    • Je kunt de sering minder drastisch snoeien door om de paar jaar zo'n 1/3 van de takken af te halen. 
  • Dwergsering (mini-sering) snoeien: een mini-sering, ook wel kleinbloemige of dwergsering, bloeit vaak twee keer. Een keer in mei/juni en in augustus/september. Na de eerste bloei kun je de uitgebloeide bloemen weghalen om de plant voor te bereiden op de tweede bloei. Verder is snoeien van de mini-sering niet noodzakelijk. 

is sering giftig?

Nee, sering is niet giftig voor mensen of dieren. Heeft je kind of huisdier van de plant gegeten en ervaart het (lichte) klachten? Dan kan het toch raadzaam zijn om een (dieren)arts te raadplegen. 

Symboliek van sering

Het lijkt wel of ieder bloemetje van de sering een eigen verhaal vertelt, want sering heeft een rijke symboliek! Zo staat sering symbool voor (huiselijke) liefde, herinnering, nostalgie, tederheid, jeugd en zuiverheid. Deze symboliek heeft de bloem te danken aan de prachtige, lieflijke bloementrossen die heerlijk geuren. Ook dankt de sering zijn symboliek aan het feit dat het een zeer sterke plant is die heel oud kan worden en je, ondanks dat, jaar naar jaar trakteert op prachtige, nieuwe bloementrossen. 

oorsprong van sering

Sering komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa. De plant komt in het wild met name voor op rotsachtige heuvels op de Balkan. In de 16e eeuw werd de sering bekend in Midden-Europa. Vanaf de 18e eeuw werden seringen vanuit Europa naar Amerika geëxporteerd. Door de eeuwen heen werd het prachtige geurbommetje steeds bekender en de Franse kweker Victor Lemoine heeft in de 19e eeuw voor vele mooie cultivars gezorgd. Tegenwoordig is de sering zeer populair. Niet alleen als tuinplant in tuinen, maar ook als snijbloem in huiskamers!