Recept: humus & falafel wrap met tulpen

Wrap de ultieme voorjaarsbloem

In samenwerking met delicious.magazine en Mooiwatbloemendoen.nl maakte chef, kookboekauteur en presentatrice Yvette van Boven een overheerlijk lenterecept met de tulp in de hoofdrol. Serveer dit originele, vegetarische gerecht en het voelt direct lichter in huis met een beetje lente op je bord.

Dit heb je nodig voor 4 personen

Tuinkruidenfalafel

  • 1 kleine ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook grof gesneden
  • bosje koriander (15 g) fijngesneden
  • bosje munt (15 g) fijngesneden
  • bosje peterselie (15 g) fijngesneden
  • 400 g gedroogde kikkererwten, 1 nacht geweekt
  • 3 el tahin
  • 3 tl komijnpoeder
  • ± 200 ml zonnebloem- of arachideolie om in te bakken

Krokante kikkererwten

  • 1⁄2 tl gerookt (of gewoon) paprikapoeder
  • snuf cayennepeper of meer naar smaak
  • 1⁄2 el (verse) tijmblaadjes
  • 1 tl fijne rasp van (bio)citroen
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • ± 200 g gare kikkererwten, goed gedroogd 

Humus van witte bonen

  • ± 300 g gare witte bonen uit pot of liever zelf geweekt en gekookt
  • 75 ml yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijn geraspt
  • sap en rasp van 1⁄2 (bio)citroen
  • 2 tl witte miso
  • 2 el platte peterselie, heel fijn gesneden
  • cayennepeper en/of paprikapoeder bakje gemengde kiemen

Voor erbij op tafel

  • paar oerbietjes in diverse kleuren, flinterdun geschaafd
  • 1 à 2 rode uien, dun gesneden, 30 min. geweekt in een mengsel van 3 el azijn, snufje zout en 1 tl bloemenhoning
  • verse tulpenblaadjes*
  • 1 avocado, in partjes, besprenkeld met wat citroensap
  • 1 el roze peperbessen, licht gevijzeld
  • stapeltje flatbread, verwarmd in de oven

Zo maak je het

Week 1 nacht van tevoren de kikkererwten in ruim koud water. Maal voor de falafel de ui, knoflook, koriander, munt, peterselie en goed uitgelekte kikkererwten in de keuken- machine fijn. Schep alles in een grote kom. Voeg de tahin en 2 tl komijnpoeder toe, meng alles goed en breng op smaak met peper en zout.

Rol met schone, vochtige handen balletjes van het mengsel ter grootte van een bitterbal en druk ze iets plat. Leg ze op een groot bord en laat 30 minuten in de koelkast opstijven.

Doe voor de witte-bonenhumus alle ingrediënten, behalve de cayenne of het paprikapoeder en de kiemen in een keukenmachine of blender en maal glad. Zet weg tot gebruik.

Meng voor de kikkererwten in een ruime schaal het paprikapoeder met cayennepeper, een snuf zout, tijm en het citroenrasp en zet apart. Verhit de olie in een koekenpan op middel- hoog vuur. Voor het knapperigste resultaat dep je de kikkererwten voor het bakken goed droog. Dat kan gewoon met een theedoek. Een beetje zachtjes husselen werkt al goed. Voeg de helft van de kikkererwten toe en bak ze onder regelmatig omscheppen 3-4 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Bak zo ook de andere helft. Meng alle kikkererwten in de schaal goed met het specerijenmengsel. Zet weg tot gebruik. Serveer de kikkererwten na het frituren direct, als ze langer liggen worden ze weer zachter.

Verhit voor de falafel de olie in een wok op middelhoog vuur. Bak de falafelballetjes in porties van 6-8 stuks tegelijk in 5-6 minuten bruin, keer ze halverwege de baktijd. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bestrijk de flatbreads dun met de bonenhumus, bestrooi met de gemengde kiemen en wat cayennepeper of paprikapoeder. Verdeel de krokante kikkererwten en falafelballetjes over de flatbreads, versier verder met tulpenblaadjes, ringen rode ui, schijfjes biet en avocado, zodat het een kleurrijke, georganiseerde chaos wordt: een vrolijk boeket. Vouw de zijkanten zo over elkaar dat het een open boeket wordt en je in de vulling kijkt. Zet vast met een cocktailprikker.

Eet smakelijk!

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.